Gå til sidens hovedinnhold

Ikke hjemme på valgdagen? Allerede på mandag kan du levere din stemme

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra og med mandag kan du levere din forhåndsstemme til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Muligheten til å forhåndsstemme har vært der allerede siden starten av juli. På «tidligstemming», før den 12. august, kan man stemme på parti, men ikke kumulere. Du kan forhåndsstemme fra hele landet.

– Det har vært noen innom, men som regel er det ikke så mange som kommer før ordinær forhåndsstemming startet. Vi forventer et større trøkk fra og med mandag, forteller Siv Augustinussen, politisk sekretær i Vågan kommune.

Ved stortingsvalget i 2017 var det 1714 personer i Vågan som benyttet seg av muligheten til å stemme på forhånd. Da hadde 6746 personer i kommunen hadde stemmerett, ifølge SSB.

I år har Vågan kommune elektroniske valgkort.

– Vi er forsøkskommune med digitale valgkort. Alle i Vågan, som ikke er reservert mot elektronisk post, får valgkortet digitalt. Da kan man ha valgkortet med seg på telefonen. Dersom man ikke åpner det på nett, får man det også som papirversjon, forteller Augustinussen og legger til at dette ikke betyr at man foretar stemmingen elektronisk.

Les også: Lokalpolitikere vil danke ut "hjemmesitter-partiet": Oppfordrer alle våganværinger til å stemme i valget!

– Helt supert

– Det er ikke mange som kommer på «tidligstemming», men det har vært en del studenter og folk som skal ut på lange reiser. Tidligere i uken var det fem innom på en dag, forteller Hege Hansen ved servicetorget i Vestvågøy kommune.

Politisk sekretær, Lisa Mevold, forteller at 1290 personer forhåndsstemte ved kommunevalget i 2015. Ifølge SSB hadde 8541 personer stemmerett i kommunen dette året.

– Vi synes det er helt supert at folk forhåndsstemmer, sier Mevold.

Utvider åpningstiden

Flakstad og Moskenes håper på stor valgdeltakelse.

– Det er bra mange som har forhåndsstemt ved de to siste valgene, sier Siv Higraff, politisk sekretær i Moskenes kommune.

– Vi holder langåpent den 5. september og lørdagsåpent den 31. august, slik at folk kan forhåndsstemme. Vi ønsker størst mulig valgdeltakelse og håper folk benytter muligheten, forteller Tone Knutsen ved servicetorget i Flakstad kommune.

Kommentarer til denne saken