Mens statsledere, miljøministere og byråkrater fra hele verden diskuterer løsninger på klimautfordringene under konferansen i Paris, fyrer nordmenn for fullt opp i stua.

– Norske husholdninger hadde et snittforbruk på langt over 15.000 kilowatt-timer i 2014. Det er nesten fem ganger så mye som verdensgjennomsnittet, sier Jens Regnström, leder for strømsammenligningstjenesten elskling.no, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Doblet forbruket

Norge er på topp fem-listen over husholdninger med det høyeste strømforbruket på verdensbasis. Det er kun de to oljelandene Kuwait og Qatar som slår oss på verdensrankingen.

– I 2010 ble det beregnet at vi sløser strøm for 1,83 milliarder kroner hvert eneste år, understreker Regnström.

Svenskene bruker godt under halvparten av nordmenns strømforbruk, mens danskene bruker kun en fjerdedel, ifølge nye tall fra Verdensenergikonferansen.

– Til tross for økt fokus på energieffektivisering, har norske husholdninger økt strømforbruket med rundt 50 prosent siden 1970-tallet, påpeker Regnström.

Nordmenns strømforbruk går med til elektriske apparater i hvilemodus, dårlig isolerte vinduer og en høy innetemperatur når ingen er hjemme.

Oppvarming

Det er ikke mye man må foreta seg for å redusere strømforbruket og spare tusenlapper.

– En husholdning kan senke strømregningen med fem prosent ved å redusere temperaturen fra 21 til 20 grader. Dagsenking av termostater og utskifting av gamle vinduslister er også enkle tiltak som kan monne stort, sier Regnström.

Norge er på verdenstoppen i strømbruk fordi vi – i motsetning til andre – i stor grad bruker elektrisitet til oppvarming, ifølge Energi Norge.

Krevende industri

– I tillegg har vi en stor, kraftkrevende industri som produserer varer verden trenger nærmest utslippsfritt. Det er imidlertid fortsatt flere samfunnssektorer, deriblant transportsektoren, der vi bruker mye fossile brensler som vi bør redusere for å redde klimaet, sier kommunikasjonsdirektør Eivind Heløe til ANB.

Kraftoverskuddet gir Norge en unik mulighet til å elektrifisere stadig mer av samfunnet.

– Energieffektivisering og strømstyring er virkningsfulle tiltak. Likevel er strøm noe vi kan vi bruke med god samvittighet, sier Heløe.

Han kan tilføye at strømforbruket i Norge per innbygger stort sett har ligget uforandret siden midten av 1980-tallet. (ANB)