Under årets borgertog på Leknes blir det ikke tillatt med kjøretøy. Denne beslutningen er gjort etter et diskusjonsmøte med kommunen i fjor. Lag, foreninger og alle andre i kommunen var invitert til et møte for å diskutere og evaluere 17. mai-programmet på Leknes. Spesielt ettermiddagsarrangementet.

– Under møtet var det stemning for å utelate kjøretøy i toget, derfor har vi bestemt oss for å prøve det. En politibil kommer til å kjøre fremst i toget, og en brannbil bakerst. I russetoget, bak borgertoget, skal de ha kjøretøy som vanlig, sier kulturkonsulent Trond Handberg i Vestvågøy kommune.

Kommentarene på møtet og i ettertid var at det var vanskelig å høre musikken på grunn av kjøretøyene.

Les også: Drillpikene gjør seg klare for 17. mai: - Man er litt spent uka før

Lite løsningsorientert

Lofoten MC har de siste 32 årene kjørt fremst i borgertoget på Leknes. Lederen i Lofoten MC, Asbjørn Krogh, tror de kommer til å angre på at de ekskluderer motorsyklistene.

– Plutselig skal vi ekskluderes, jeg synes det er helt på trynet. Det et nasjonaldagen og en tradisjon. Det hadde vært greit om de flyttet oss unna musikken. Vi kunne heller kjørt bak med russen. Jeg tror de kommer til å angre på dette valget. Det er flere som har sagt at de kommer til å gjøre noe annet enn å gå i toget i år, sier han.

MC klubben skal i år kjøre vestover for å feire 17. mai på Reine og Å. De ønsker ikke sette syklene hjemme og heller gå i toget.

– Det blir som å støtte opp de som ikke vil ha oss i toget. Det blir også feil. Det er synd at det skal være slik, og komiteen har vært lite løsningsorientert, sier han.

Les også: Her er 17. mai-programmene i Lofoten

Kommer gjerne tilbake

Motorsykkelklubben er ikke langsinte, forteller Krogh. De blir gjerne med i toget igjen i til neste år.

– Vi må gjøre dette til noe positivt. Klubben kommer sikkert til å få en kjempefin feiring i vest, og det er meldt flott vær. Så håper vi at de som synes lyden er trasig får en god dag og en god feiring i år. Vi kommer kanskje tilbake igjen, sier han.

Bestemmelsen er gjort for i år, ikke for årene framover, forteller Trond Handberg.

– Vi har ikke noe imot dem i Lofoten MC, og de er fortsatt invitert til å gå i toget. Endringen er ikke fastbanket for årene framover. Det kommer sikkert til å skje endringer før neste år også, sier han.

Bestemmelsen medfører også at det bare blir en liten brannbil bak i toget, ikke mange slik som tidligere.

Les også: Protesterte mot ny taxi-lov: – Vil rasere drosjetilbudet i distriktene