Gå til sidens hovedinnhold

Innsamlinga er i gang: – Gi så det monner

Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag er den store dagen for årets TV-aksjon, men allerede har flere lokale bedrifter hevet seg med i aksjonen for å bidra til å bekjempe plast i havet.

– Flere bedrifter har laget digitale bøsser, der iblant SALT og Vågan næringsforening. Nå er utfordringa at folk gir slik at det monner. Livet her vi bor er grunnleggende fundamentert på livet i havet. Det er et kollektivt ansvar å hindre at plast havner i havet. en fjerdedel av plasten som havner i havet kommer fra landene som ikke har avfallshåndtering som fungerer. Vi er avhengig av å være solidarisk. Vi har bare ett hav, vi må prøve å løse problemet med å ta det der det er verst først, sier varaordfører i Vågan kommune, Lena Hamnes, som skyter inn at kommunen også har opprettet en spleis til formålet.

Avfallssystemer

Årets TV-aksjon er til inntekt for Verdens naturfonds arbeid med å bekjempe plast i havet. Midlene fra TV-aksjonen øremerkes arbeid der problemet er størst. Nemlig i Sørøst Asia, i landene Thailand, Filippinene, Indonesia og Vietnam, som står for en fjerdedel av plastforsøplinga i havet.

– TV-aksjonen i år handler om å bygge gode avfallssystemer i de aktuelle landene. I Norge har vi hatt velfungerende systemer siden 80-tallet. Å få det på plass i disse landene er både bra for havet og har enorm betydning for lokalsamfunnet. Det utgjør stor forskjell å gå fra å sparke søppel i gatene til å ha rene gater, sier daglig leder i SALT, Kjersti Tønnessen Busch og understreker at vi har mye til felles med de fire landene.

– De har mange av de samme tradisjonene for fiskeri som vi har, og er også turistland. Forholdet til havet er mye av det samme selv om de er langt borte.

Marin forsøpling

Marin forsøpling er et stort problem i alle verdenshav. I Lofoten er det sjøbaserte næringer som står for det meste av den marine forsøplinga, hevder Tønnessen Busch.

– Vi har funnet taustumper, korker, kanner og isopor. I år bidrar vi med 6019 kroner til aksjonen, sier hun og viser til at beløpet speiler antallet isoporbiter som har blitt ryddet i Lofoten i år.

– Problemet med isopor er at det brytes om til små biter, som gjør det vanskeligere å rydde. Så om jeg skal komme med en oppfordring, så er det at folk tar seg en tur på kaiene sine og passer på at ingenting blir tatt av neste høststorm.

Navet

Line Sæthre Blomstrand i Vågan næringsforening er klar på at havet har vært en enorm ressurs for næringslivet i regionen i lang tid, og at det nå er tid for å gi noe tilbake.

– Havet er navet. Vi har vært heldige, som bevisst eller ubevisst har fått sneket inn et aktivt miljøvern fra vi var små med både Blekkulf og andre ting, sier Sæthre Blomstrand og uttrykker takknemlighet for at vi har rene gater og havner.

– Nå kan vi gi tilbake og næringslivet lokalt har mulighet til å gjøre det.

Kommentarer til denne saken