– Å ikke ha et skikkelig orgel i et kirkerom som Svolvær kirke er synd. Ikke bare er det synd for de kirkelige aktivitetene, men dette er også et rom med stort potensiale for både orgelkonserter og innspillinger. Rommet egner seg spesielt godt til å bygge spennende orgler uten at rommet må tilpasses instrumentet for mye. Dette er som regel et svært fordyrende element i andre kirkebygg, sier daglig leder i LINK, Knut Kirkesæther - som selv er organist.

I høst ble det kjent at festivalen har kjøpt inn et Steinway & Sons-flygel til Svolvær kirke. Nå ønsker LINK også å bidra til at kirken får et ordentlig orgel.

- Kirkeorgelet er for meg et av de mest imponerende instrumentene vi har. Noe av det mest imponerende er størrelsen som evner å fylle et helt kirkerom med vakker klang. Ulempen er samtidig at orgelet bygges for kirken, og blir stående der – noen ganger i flere hundre år. Når det først skal bygges orgel håper jeg det blir et instrument byen får allsidig glede av i fremtiden. Det er ingen tvil om at vi ønsker oss et konsertorgel i «Steinway-klassen», men dette krever stort engasjement og giverglede, sier Christian Winther Farstad i LINK.

– Vi håper dette kan være med på å sette fokus og skape engasjement for orgelsaken i Svolvær kirke, legger han til.

- Veldig stas

Det er nå gått snart tre år siden det 116 år gamle orgelet i Svolvær kirke takket for seg. Etter å ha sjekket om orgelet lot seg reparere, ble det konkludert med at det er billigere å kjøpe et nytt.

- Initiativet fra LINK gjør oss selvsagt kjempeglade. Det er tungt arbeid å skulle samle inn penger, så det at noen vil hjelpe oss på vei synes vi er veldig stas, sier kantor Terje Brun.

Foreløpig er man halvveis til innsamlingsmålet på rundt 5 millioner kroner.

- For det beløpet vil vil kunne få et skikkelig orgel, sier Brun, som takker alle som så langt har gitt penger til saken.

- Framover vil vi også ta kontakt med næringslivet, og vi vil dessuten fortsette å arrangere konserter i kirken til inntekt for nytt orgel. Neste gang vi inviterer til konsert er 19. mars, og da kommer både lokale musikere og et helt mannskor fra Vestvågøya. Alle musikere vi har kontaktet har sagt ja til å stille opp, og det er vi veldig takknemlig for.

Håper på stort publikum

Men først ut er altså innvielseskonserten for flygelet 23. februar. Det er pianist Christian Grøvlen fra Oslo som har fått oppdraget med å innvie instrumentet.

– Vi har hentet en av landets dyktigste unge pianister for det ærefulle oppdraget. Grøvlen er en av våre flere unge som nå også er på full fart ut i verden, forteller Kirkesæther.

I tillegg til Grøvlen kommer sopran Lill Rebekka Jentoftsen fra Svolvær og fiolinist Erika Toth fra Harstad. Til innvielseskonserten har Grøvlen, Jentoftsen og Toth satt sammen et nydelig klassisk program av jubilant Beethoven og Schumann, Mozart og Strauss. I tillegg skal Grøvlen ha ei egen avdeling med piano.

– Merket Steinway & Sons representerer en sikkerhet for konsertpianister som hele tiden må forholde seg til nye instrumenter. De er meget jevne i både uttrykk og kvalitet. Det gjør at vi nå kan invitere internasjonale pianister til Svolvær Kirke både under festivalen, men også ellers i året, forklarer Kirkesæther, som nå håper mange møter opp på konserten.

- Med Steinway & Sons største modell på plass er det allerede lagt til rette for flotte konserter i Svolvær Kirke. Det er likevel noe som mangler før Svolvær Kirke virkelig kan hevde seg som konsertkirke.