Gå til sidens hovedinnhold

Insula har investert 250 millioner i ny fabrikk: – Vi ønsker trygge arbeidsplasser

Artikkelen er over 1 år gammel

Insula satser tungt i Lofoten og har investert rundt 250 millioner i utvidelse av fabrikken i Storeidøya. Etter omfattende planlegging og prosjektarbeid, er cirka 7000 ekstra kvadratmeter fabrikkareal på plass.

For abonnenter

Først var det en planleggingsfase på halvannet til to år. Så gikk omstrukturering og bygging i gang. I juli 2019, hadde Insula første produksjonsdag i den utvidede fabrikken.

– Det har vært en lang reise, fra planlegging til der vi er i dag, åpner fabrikksjef Rune Barosen Nilssen.

Mer konkurransedyktig

Bedriften bestemte seg for å gjøre betydelige grep på fabrikken for å øke kapasiteten, for derav å få større produksjonsvolum.

– Det gjør vi for å levere slik som markedet forventer. Insula sin aktivitet i Bodø er lagt ned, og mesteparten av volumet er flyttet hit, på laks og farse. Så er ombyggingen gjort for å få ned produksjonskostnadene, slik at vi kan være mer konkurransedyktig ute på markedet. Det er hovedtematikken bak ombyggingen av fabrikken, sier fabrikksjef Rune Barosen Nilssen.

– Det var en situasjon hvor vi hadde underkapasitet på den type produkter som lages, som fiskekaker og fiskeburger. Vi måtte gjøre noe med kapasiteten. Så var det et struktureringsbehov i forhold til oppsettet av produksjon innad i konsernet, sier daglig leder i Inusla Produksjon AS, Christer Johansson.

Bildeserie

Bli med inn på Insulas nye fabrikk!

Roser de ansatte for jobben

Den nye delen av fabrikken har vært i drift i vel seks måneder. Selv om ikke alt er helt perfekt enda, er duoen godt fornøyd med formen ting begynner å ta.

– Selv om det har vært en tøff prosjekt- og byggefase, så er vi veldig fornøyd med hvor langt vi har kommet i løpet av den tiden som har gått. Det er jo heller ikke den første fabrikken vi kjører i gang. Fabrikken ble startet tilbake i 2010. Før den tid igjen, så flyttet vi inn Meieriet i sin tid. Så vi har endret lokasjon og bygd underveis. Men, akkurat den jobben som er gjort det siste halve året, fra innkjøring og fram til i dag, er jeg veldig godt fornøyd med. Det er mye som er gjort for å tilpasse produksjonen, og det tar tid å kjøre inn. Vi er 15–20 prosent unna å være der vi skal være. Men, ut fra totalsituasjonen så syns jeg vi har kommet langt. Det er mange dyktige folk som har jobbet i rett retning, sier Barosen Nilssen, og får støtte fra Johansson.

– Det er et omfattende og komplekst prosjekt, når du skal utvide en fabrikk såpass betydelig, samtidig som det pågår produksjon. Det er mye som skjer på samme tid. Jeg må si det har vært en formidabel innsats fra de ansatte, med en konstruktiv holdning til det hele. Det har ikke vært mye støy rundt det, og alle har hatt lyst til å få det til. De ansatte har gjort mer enn hva jeg kan forvente, sier Johansson.

Moderne teknologi

Fabrikken er også bygd på en mer miljøvennlig måte. Alt vann behandles før det slippes ut i fjorden. Bedriften planlegger også tiltak for kompostering av matavfall.

Det er også bygd en stor miljøstasjon på bygget.

– Så jobber vi med effektivisering av energi, og vil benytte havet til å kjøle ned eller varme opp vann, når det er nødvendig. Vi ønsker å få en betydelig energieffektivisering, sier Johansson.

I tillegg er det investert i moderne teknologi, maskiner og utstyr.

– Det er artig å se at denne type teknologi finnes på en plass som dette, på Leknes i Lofoten. Vi har moderne lokaler, utstyr og lysforhold. Vi er godt fornøyd med at vi har truffet bra på både maskiner og teknologi. Så skal vi få justert alt inn, slik at det blir slik vi ønsker det, sier Barosen Nilssen.

Betydelig investering

Totalkostnaden på den nye fabrikken ligger på rundt 250 millioner kroner.

– Ser vi på summen av byggetrinn 1 og 2, så er vi nok på drøyt 400 millioner kroner her på Leknes. Da tenker jeg på det som er investert i fabrikken siden 2010. Det er betydelige investeringer. Så da er det viktig at vi får det til å funke, både for eierskapet og for de ansatte. Vi ønsker å trygge driften, og at vi får en framtidsrettet bedrift som leverer, sier fabrikksjefen.

De legger ikke skjul på at det har vært en utfordrende fase med etableringen av den nye fabrikken. Samtidig ser de gevinsten av det hele, på lokalt nivå.

– Det har vært utfordrende, tøffe tak og mye arbeid. Det skal man ikke skyve under en stol. Men, lagets motivasjon har alltid vært å prøve å skape noe, og hensikten alltid vært at selskapet skal gå bra, og få til ting lokalt. Vi ønsker trygge arbeidsplasser, og et arbeidsmiljø som folk vi jobbe i, sier Barosen Nilssen.

– Det bør være mulig å få til en effektiv foredling av sjømat her i Lofoten. Da må du ha en del forutsetninger på plass, som dyktige mennesker og god infrastruktur. Det er noe av drivkraften bak, at vi som et lag kan klare å få det til, sier Johansson.

Kommentarer til denne saken