Gå til sidens hovedinnhold

Interessant debatt om Leknessletta, men mye energi på avveie

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenk hvis all ressursbruken på prosessen med å få lov til å utvide Leknessletta i stedet hadde blitt brukt på erverv og nydyrking av det landbruksarealet som går tapt! Bare en tanke, men det er alltid litt sørgelig å se slike prosesser, for de fører egentlig ingenting med seg. Og når man faktisk er der at det er Senterpartiet som argumenterer for å gi slipp på et jordbruksareal, er det rimelig åpenbart at forvaltningen og politikken tidvis er frikoblet fra det det øvrige samfunnet.

Når det er sagt: Debatter i fylkestinget, delt med offentligheten som et digitalt korona-møte, vil nok aldri nå helt til topps på rankinger av "TV du ikke vil gå glipp av". Men merkelig nok, så var debatten om videre utbygging av Leknessletta spennende å følge. Ikke det at man lurte på utfallet, for det var gitt på forhånd. Det var bare det at noen faktisk gadd å diskutere. Partiet Rødt gadd det, og Senterpartiet måtte pliktskyldigst svare, og forsvare sitt syn. Således fikk vi en situasjon der det altså var Senterpartiet som tok til orde for at Leknessletta er sentralt plassert på Leknes, viktig for Leknes, og at jordvernet må vike.

Argumentene på begge sider var høyst relevante, selv om det må vedgås at den som sitter og skriver det du leser nå, er veldig klar på at Leknessletta er viktig og riktig å utvikle. Den vil styrke Leknes som et attraktivt handelssenter, og tiltrekke handel som krever plass, både inni butikken og på parkeringsplassen utenfor.

Vi bor spredt i Lofoten, og husholdningene kommer vanskelig utenom å bruke bilen mer enn hva man måtte gjøre der alt er mer fortettet. Men til tross for denne kjensgjerningen, fornemmer man at det å ville ha Leknessletta som handelsområde er litt ukorrekt. Her er det noen merkverdigheter, og igjen berører vi dette med andres eiendom. Det er lett å bruke andres penger og planlegge for andres eiendom. Men skulle man fortettet Leknes sentrum, og bygd der det er ledig, ville vi stått i en situasjon der man hadde såkalt plasskrevende handel uten nevneverdig med parkering. Vi må heller ikke glemme at Norge er et fritt land. Det betyr at de som eier areal i Leknes sentrum faktisk bestemmer over det selv. Altså kan man ikke plassere en butikk der sånn helt uten videre.

Litt karikert så virker det noen ganger som det eksisterer en slags enighet om at vi egentlig skulle hatt masse gøyale småbutikker der det sto noen bak en disk og sa "hva kan jeg så hjelpe deg med i dag?". Over inngangsdøra skulle det være ei messingbjelle som sa ding når noen gikk i døra. Sikkert hyggelig, men vi ønsker jo ikke å handle på den måten lenger. Slike butikker finnes knapt i storbyene heller.

Altså et stjerneeksempel på at vi sier en ting, og gjøre noe annet. En annen mekanisme i dette er vår aldeles utmerkede og velutviklede høflighet, som forhindrer oss i å si: "hvis du mener dette er en god forretningsidé, hvorfor begynner du ikke med det selv?".

Det samme gjelder dette med å spise ute, noe vi stort sett ikke gjør. "Det skulle vært en fiskerestaurant", hørte man stadig. Og så kom den. Men det ble dårlig butikk for innehaveren, og det feilte virkelig ikke den restauranten noe som helst. Nok en gang sa vi en ting, og gjorde noe annet.

Noe av det samme fornemmer vi når ideer fra noen veldig få tas videre, fordi ingen orker å legge i mot. Derfor har man flere ganger lest at noen savner en mathall, og at andre igjen ønsker seg et levende torg. Men du skal ha veldig stor by for at dette kan bli butikk, og store norske byer som hadde torghandel har det ikke lenger. Det vi derimot ser, slik som på Leknes, er at matvarebutikkene har etablert til dels store salgsflater for lokalmat.

Nok et eksempel på at vi gjør innkjøp på andre måter enn før og markedet innretter seg. En av dagligvarebutikkene har nå en hel reol, trolig fem-seks meter, med lokalmat. Å benytte seg av dette er derfor lurt, hvis vi skal et slikt tilbud i fortsettelsen også.

Kanskje det derfor er lurere for vår generelle trivsel og utvikling og akseptere at Leknes sentrum er helt ålreit, og at byen er tilpasset vårt lokale handlemønster, det nordnorske klimaet og det faktum at folk kommer kjørende. Gjerne i elbil, men i egen bil. De kommer ikke med bussen.

Med noen småjusteringer blir det enda bedre. Kjøpesenteret i Leknes er fornuftig plassert, Storgata kommer til å bli pen og mer trafikksikker. Trykket på parkeringsplassene virker dessuten å være fornuftig. Samtidig er det veldig greit å ha volumhandel ute på Leknessletta, og at vi der får kjeder som ikke er her i dag. De ville heller ikke kommet hvis vi ikke hadde Leknessletta å by på, for dette er ikke butikker med en disk og med ei bjelle over døra som sier ding.

Kommentarer til denne saken