Gå til sidens hovedinnhold

Dette søkte vi på i 2015

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi er opptatt av nyheter så vel som norske og utenlandske kjendiser.

Nordmenns søkevaner i året som har gått avslører ganske mye. Søketoppen er basert på Startsidens egen søkehistorikk, og nedenfor finner du lista, måned for måned.

– Søkevanene våre sier så mye om hvem vi er. Trendene viser at vi er opptatt av nyheter og kjente personer i både Norge og resten av verden, men også at vi søker for å lære, enten det er nye triks i Windows eller å lære seg å knyte slips, sier Sissel Eng, produkt- og markedsdirektør i ABC Startsiden.

Januar

Den største nyhetshendelsen denne måneden var uten tvil skytingen i lokalene til det franske magasinet Charlie Hebdo 7. januar.

Emneknaggen #JeSuisCharlie sprer seg på nettet. Vi søkte etter nyheter og informasjon om det satiriske magasinet som er kjent for sin uredde journalistikk, og som har måttet betale for det flere ganger.

TV-serien «Kampen om Tungtvannet» på NRK gjorde at interessen for 2. verdenskrig igjen fikk en oppsving. Historien om den norske industriens samarbeid med tyskerne var kanskje ikke kjent for mange av oss før nå, og vi ville vite mer om hva som egentlig skjedde.

Frokost er alltid et populært søk i januar. Dette er jo tiden for å revurdere vanene våre, og alle vet jo at dette er dagens viktigste måltid. Vi ville ha inspirasjon til frokoster som er både sunne og gode.

Februar

VM i Falun ble en folkefest både i Falun og på internett. Våre jenter og gutter i løypa var helter også i søkefeltet hele måneden, spesielt Petter Northug og Therese Johaug.

Det var ikke bare navnet Johaug som var populært. Da hun ble spurt om hvilket undertøy hun brukte under skidressen under en pressekonferanse, dukket det plutselig opp svært mange søk etter «Therese Johaug» og «string truse». Johaug selv ble ganske provosert av spørsmålet, men hva hun tenker om søkeordene vites ikke.

2. februar kollapset Skjeggestadbrua, og vi søkte etter nyheter om den dramatiske hendelsen.

Mars

Den tida igjen - selvangivelsen datt ned i innboksen, og vi forsøkte å logge inn i Altinn - igjen og igjen.

Hval sjokolade fikk både sympati og nye tilhengere etter TV-programmet «Matvarekrigen» på NRK. Der kom det fram hvordan små produsenter som Hval ble presset ut av de store gutta, og folk ble både provosert og interessert i å finne ut hvor denne Hval-sjokoladen ble solgt.

Jeremy Clarkson i «Top Gear» var allerede kjent for sitt temperament, men det fikk alvorlige konsekvenser da han ble suspendert fra BBC etter en voldsepisode i mars. Han hadde imidlertid fansen med seg, og det ser ut til at han stadig er like populær selv om han av og til har litt kort lunte.

April

Lammestek og lammelår - vi lurte alle på hvordan det tilberedes - i alle fall ifølge søketoppen for april. Hvorfor spiser vi lam til påske? Det står i Bibelen at Jesus ble ofret som et uskyldig lam, og offerlammet er fortsatt tradisjon i jødedommen. I dag er nok nordmenn mest opptatt av hvor godt det smaker.

Bruce - nå Caitlyn - Jenner (66) prydet coveret av Vanity Fair med ordene «Kall meg Caitlyn», og stilte i et dønn ærlig intervju hos amerikanske ABC News. Den ekstreme forvandlingen pirret nysgjerrigheten også hos nordmenn.

Mai

Mai er en måned for finkledde anledninger. Vi søkte på bunad og festdrakt og alt som hører til.

Å knyte slipsknute er en døende ferdighet - i alle fall om vi skal tro søketoppen for mai. Før lærte vi det av far eller en annen voksen, og kunne det resten av livet. Nå er det internett som lærer oss hvilke knuter som er best (les: enklest) og hvordan man gjør det - hver eneste gang.

Tone Damli er stort sett et aktuelt navn blant norske søk, men da hun i mai skulle selge leiligheten på Frogner, fikk hun enda mer oppmerksomhet - både fra mediene og folket. Ifølge megleren gikk leiligheten  «høyt over taksten», som var satt til 8,2 millioner kroner.

Juni

Når kommer skattepengene? lurte vi på i juni. Vi ville vite om vi var blant de heldige som fikk dem før ferien - eller om vi måtte vente helt til høsten, da lommeboka kanskje trengte det aller mest.

Vi fulgte spent med på direktesendingene av Norway Chess, det første store sjakkturneringern som har blitt arrangert i Norge. Det ble Veselin Topalov som stakk av med seieren til slutt. Vårt store håp, Magnus Carlsen, gjorde det ikke så skarpt som håpet, og tapte blant annet for kamerat og sin tidligere trener Jon Ludvig Hammer.

Grillsesongen startet for mange, og potetsalat var helt uunnværlig tilbehør, skal vi tro søketrendene.

Juli

Det er ingen måned vi er så opptatt av været som juli. Med så ustabilt sommervær Norge kan ha, er ikke det rart.

Olsok var et av de mest søkte ordene denne måneden. For hva er egentlig Olsok? De som søkte fant ut at vi feirer dødsdagen til kong Olav den Hellige. Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad 29. juli 1030.

Windows 10 ble en stor endring for mange da Microsoft lanserte sitt nye operativsystem. Det var tydelig at vi hadde mange spørsmål om dette nye universet. Hvordan setter man egentlig ny startside i Edge? Og MÅ man virkelig oppgradere?

August

Det nærmet seg kommunevalg, og vi var absolutt ikke sikre på hva vi skulle stemme, for valgomat var blant de mest populære søkene i august.

Leonard Cohen spilte i Spektrum i august, og var en ettertraktet mann også i søkefeltet.

Blåbærsesongen var godt i gang, og vi søkte etter oppskrifter på hva vi kunne bruke fangsten til. Syltetøy og pai var favorittene.

September

Samtidig med kommunevalget var det også kirkevalg. En del av oss trengte å finne ut hva det faktisk var.

Det kanskje verste med overgangen til Windows 10 var at kabal ikke lenger var gratis. Hvis du ikke betaler, får du nemlig nå en versjon med reklame. Det tok ikke lang tid før gratis kabal havnet i søketoppen.

28. september var det total måneformørkelse, også kalt «supermåneformørkelse». Supermåne kaller vi det når det er fullmåne samtidig som månen er så nær jorden som den kommer, som gjør at den ser ekstra stor ut. Dette er svært sjeldent, og nordmenn kastet seg over søkefeltet for å finne ut mer om den.

Oktober

Oksfjellet i Kåfjord raste og beveget seg i tillegg flere centimeter i starten av oktober, og vi fulgte nøye med på hvordan dette skulle gå. En stund trodde man at hele fjellet kom til å rase over den lille bygda. Flere som bor ved foten av fjellet måtte evakuere hjemmene sine. Etter noen dager ble rasfaren avblåst.

Justin Bieber gjestet Oslo i oktober, og sjokkerte alle da han stormet av scenen på Chateau Neuf etter at noen kastet en vannglass på ham. Det ble spekulert på om dette var et PR-stunt eller ikke. Oppmerksomhet fikk han, i alle fall.

Vi elsker «Farmen»! Sesongpremieren satte publikumsrekord, men også i søkefeltet kokte det av søk etter det populære realityprogrammet.

November

Black Friday var over alt i ukene før, på dagen og i dagene etter 27. november. Ingen kan si at vi ikke var opptatt av det, for denne måneden var det den amerikanske handlefesten som sto for det meste av søketoppen. Elektronikk er definitivt de mest populære tilbudene.

5. november tok vi farvel med Nora Brockstedt, som døde 92 år gammel.

Endelig var det dags for en ny James Bond-film. «Spectre» hadde premiere 27. november, og alle ville lese hvor bra - eller dårlig? - Daniel Craigs siste opptreden som 007.

Desember

Mia Gundersen er endelig tilbake med et knippe julekonserter etter en lang periode utenfor rampelyset. Folket har savnet henne, for hun var et av de mest søkte navnene i desember.

Det er jul! I desember var det bare baking, julegaver og julepynt som sto i hodene våre - ifølge søkestatistikken. Krumkaker var de aller mest populære julekakene, tett fulgt av risboller og kokosmakroner.

Anne Grosvold sluttet i NRK 1. desember, og den folkekjære programlederen ble ønsket lykke til av hele Norge. Hva skulle hun gjøre nå? lurte vi på. De som søkte på Anne Grosvold, fant ut at hun skulle kose seg med barnebarna. (ANB)

Kommentarer til denne saken