Gå til sidens hovedinnhold

Inviterer til fakkeltog for å støtte Nordland kunst- og filmhøyskole: – Mange ønsker en markering

Artikkelen er over 1 år gammel

Førstkommende torsdag inviterer innbyggerforeninga i Kabelvåg til fakkeltog for å markere støtte til videre drift av Nordland kunst- og filmhøyskole.

Framtiden til skolen har vært preget av uvisshet etter at det i Nordland fylkesråds budsjett og økonomiplan for 2020–2023 ble foreslått en avvikling av kunst- og filmfagskolen i Kabelvåg. I juni ble det endelig klart at fylkeskommunen ikke vil gå for opptak av nye studenter ved Nordland kunst- og filmhøyskole i Kabelvåg. Dette til tross for at kommunestyret i Vågan vedtok å sette av 7,5 millioner kroner til formålet.

Nå har Kabelvåg innbyggerforening invitert til fakkeltog torsdag for å markere sin støtte til videre drift av skolen.

– Nordland kunst- og filmhøyskole har mistet sin finansiering fra Nordland fylkeskommune, og er i realiteten nedlagt fra år 2022. Studenter som tidligere år er tatt opp ved utdanningen vil få fullføre sin utdanning, men uten nye opptak betyr dette at skolen avvikles i løpet av to år og vi mister en stor og særdeles viktig aktør i Kabelvåg, Vågan og Lofoten! Nordland kunst- og filmhøyskole er den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som tilbyr en bachelorutdannelse i bevegelige bilder, en utdannelse som krysser film og billedkunst for å utvide og utfordre begge felt. For å bevare denne unike utdanningen, med stor betydning både for kulturfeltet, region og lokalsamfunn, ber vi regjeringen ta grep og sikre en statlig finansiering frem til fylkeskommunen har fått på plass de nødvendige tiltak for å kunne sikre videre drift og unngå nedleggelse, skriver Kabelvåg innbyggerforening på arrangementets facebookside.

– Vondt i magen – men optimist

Fakkeltoget går fra Kabelvåg torg og bort til skolen, hvor de fremmøtte vil stille seg rundt skolen med fakler. Det vil også bli holdt appeller og innlegg ved skolens inngang.

– Både politikere, skoler og næringsliv har jobbet for dette. Vi har fått innspill fra flere som ønsker at vi skal få til en markering. Det skjer i etterkant av Siv Jensens (Frp) besøk i Lofoten. Vi har forstått at Frp sin påvirkning på statsbudsjettet er det som kan redde skolen. Derfor kommer også stortingspolitiker Hanne Dyveke Søttar (Frp). Åsunn Lyngedal (Ap) kommer også, sier leder i innbyggerforeninga, Kimmy Kristoffersen, og legger til at det var Frp i Vågan som tok hovedinitiativet til markeringa.

Varaordfører Lena Hamnes (Ap) forteller at hun i julegave ønsker seg en post til skolen i statsbudsjettet.

– Det er oppnåelig. Politisk har alle partiene i Vågan jobbet skulder ved skulder for dette. Jeg synes det er fantastisk at innbyggerforeninga og alle andre har engasjert seg. Skolen betyr ikke bare noe for lokalsamfunnet, men også nasjonalt. Stortinget må ta ansvar. Et budsjettforlik mellom regjeringspartiene og Frp kommer til å avgjøre skolens skjebne. Jeg får vondt i magen av tanken, men jeg er optimist, sier Hamnes.

Takknemlig for støtten

Hamnes påpeker videre at utdannings- og forskningskomiteen i fjor lovpriset skolens betydning.

– Nå er vi nødt til å følge opp intensjonen med å bevilge penger. Det er snakk om 36 millioner kroner over fire år. Det må vi bare finne rom for. Hvis ikke er skolen historie om to år, og det skal ikke skje, slår hun fast.

Samfunnskontakt med Nordland kunst- og filmhøyskole, Maria Bratt, sier det betyr veldig mye for dem at det lokale engasjementet er sterkt.

– Vi har en fantastisk kommune. Arbeidet vi skal gjøre ved skolen fremover blir mye lettere med et så flott lokalmiljø. Det betyr virkelig mye, understreker Bratt.

Hun får støtte av studentrådsleder Lise Ulvedahl Carlsen.

– Vi kjenner på støtten fra hele lokalsamfunnet. Det synes vi er veldig fint, sier hun.

Innbyggerforeninga oppfordrer alle til å overholde smittevernreglene og holde avstand under markeringen.

– Vi har diskutert dette med kommuneoverlege Jan Håkon Juul. Vi må følge de nasjonale retningslinjene, men det skjer egentlig litt naturlig i et fakkeltog. Det er begrenset hvor nært man vil være en person som har en brennende pinne i hånda, ler Kristoffersen.

Kommentarer til denne saken