Gå til sidens hovedinnhold

Ja til ny hall forplikter

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Kommunestyret i Vågan gikk mandag inn for en ny storhall i Svolvær på Stranda Stadion. Dette er et lenge etterlengtet og viktig prosjekt for Vågan og idretten i Lofoten.

I så måte er det bra at det er tatt en beslutning om å gå videre - og med en klar bestilling om hva prosjektet nå skal bestå av.

Det er god grunn til å være fornøyd spesielt i Knausen FK og SIL med at det nå er tatt et veivalg for en stor satsing de har ventet lenge på.

Hallens innhold har vært omdiskutert i lang tid. Hva kunne man og hva burde man legge inn i et slikt prosjekt - utover å være bare et overbygg på kunstgressbanen? Det har det vært mange meninger om. Flere idretter har spilt inn ønsker og tanker om hva en slik hall kan bety, og hva den bør ta opp i seg.

Konklusjonen mandag ble friidrett, garderobeanlegg, styrkerom, klatrevegg, fasiliteter for e-sport og et møtested for unge. Tennisbaner innendørs ble åpenbart for dyrt og ble vraket mandag, at det er en skuffelse for Svolvær tennisklubb er forståelig.

Dette er uansett en stor investering. Fotballhallen med garderobeanlegg og løpebane er anslått til 144,5 millioner kroner totalt. Hvor mye dyrere kommunens del av regninga nå blir til slutt, og hvordan detaljene for for e-sport og et nytt møtested for unge skal løses, skal avklares nærmere.

Den politiske ledelsen i Vågan har uansett nå et ansvar for å realisere hallen uten nye runder, langdryge ekstra utredninger og flere tidkrevende prosesser.

Mandag antydet ordfører Frank Johnsen og varaordfører Lena Hamnes høsten 2022 som en ambisjon for når hallen kan være klar. I det lange løp er det ikke lenge til. Beslutningen forplikter nå til å komme raskest mulig i gang.

Vågan kommune må samtidig ta lærdom av en det som fremstår som en noe rotete prosess og noe dårlig kommunikasjon. Både Johnsen og gruppeleder Gunnar Aarstein erkjente mandag at dette ikke har vært helt optimalt håndtert.

Det er ikke rart at saken engasjerer. Det er sjelden det dukker opp muligheter for en helt ny idrettshall. Mange sterke følelser, klare ønsker, ulike aktører og mye engasjement stiller store krav til at det politiske og administrative håndverket er godt.

Det er et ansvar både politikerne i fellesskap og kommunens øverste ledelse må ta på alvor og ta lærdom av i denne saken.

Debatten om debatten til tross: Beslutningen om å nå gå videre med hallen er uansett svært gledelig og har stor betydning.

Vågan og Lofoten får en ny, stor og sårt tiltrengt hall. Nå handler det om å gjennomføre.

Kommentarer til denne saken