Gå til sidens hovedinnhold

Ja vi støtter et nytt basseng, men vi ønsker en tydelig miljøprofil på det nye bassenget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er viktigere enn noen sinne at kommunene nå går foran. For at vi skal støtte et nytt kommunalt bygg i størrelsesorden ca 1600 m2, må det ha en tydelig miljøprofil. I praksis betyr det egnet materialvalg, lavkarbon-betong, massivtre osv. Lavere bruk av energi. Lokal energi, som solceller og energibrønner. Planlagt gjenbruk etter endt livsløp og miljøsertifisering som for eksempel BREEAM.

Det er spesielt to hovedargumenter for hvorfor vi ønsker et nytt basseng. For det første hører det med når man skal bygge gode, levende lokalsamfunn å skape gode møteplasser. Meieriet kulturhus er et slikt sted. Et godt basseng kan også bli det. Ungdommen trenger det. Noe som trekker dem ut på ettermiddagene og i helgene. Samme med voksne og de over der og. Det er mye god helse og livskvalitet i et godt basseng.

For det andre nettopp at kommunen har en mulighet til å bane vei for andre. Jo flere store aktører som går i en bærekraftig retning, jo flere arkitekter, entrepenører og underleverandører får ny kompetanse og produkter og prisene går ned. Stat og kommune har et helt særegent ansvar i en overgangsperiode. Vestvågøy kommune har i en stund nå jobbet intenst med å profilere Lofoten som «De grønne øyene». Alle nye kommunale bygg bør derfor prosjekteres i sammenheng med disse ambisjonene.

Vestvågøy kommune vil ikke være de alene om å bygge et miljøvennlig basseng. Holmen svømmehall i Asker kommune, ferdig i 2017, er et godt eksempel på at det er mulig å bygge alternativt. https://www.tu.no/artikler/med-15-energibronner-og-650-kvm-solceller-blir-dette-norges-mest-energieffektive-svommehall/277038.

Kommentarer til denne saken