Få oversikt over situasjonen i Lofoten, ikke begynne med betalingsløsninger

: Fotograf, friluftsmann og forfatter Kjell Ove Storvik. Foto: Ingvil Valberg/Lofotposten

: Fotograf, friluftsmann og forfatter Kjell Ove Storvik. Foto: Ingvil Valberg/Lofotposten

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg tror det er alt for tidlig å argumentere for eller i mot turistskatt i Lofoten i spørsmålet om å få til en bedre infrastruktur. Grunnen til det mener jeg ligger i at antallet turister er så stort i forhold til antall innbyggere, at vi er å sammenlikne med en storby. I nasjonal sammenheng har vi fokus rettet mot oss med hensyn til parkering-, toalett- og avfallsløsninger, ting som langt på vei kan løses ved hjelp av direkte betalingsløsninger, eller kanskje turistskatt som vi foreløpig ikke har erfaring med.

Spørsmål om parkering-, toalett- og avfallsløsninger er bare en liten del av det vi må komme videre på for å overleve som turistdestinasjon.

Jeg håper det nye Lofoten Friluftsråd får lov til å arbeide og bygge kompetanse på et vidt spekter av oppgaver. Jeg sier det slik fordi dette friluftsrådet, som det forrige, kommer til å må ta tak i oppgaver og løsninger som kan bli trend-settene i nasjonal sammenheng. Både nasjonale og lokale instanser har ikke alltid vist forståelse for hvor omfattende dette egentlig er. Dette er mer enn en redningsaksjon, og selv i redningsarbeid må man ha oversikt over hvem, hva og hvor? Først av alt trenger vi kartlegging av det som skjer i Lofoten.

Hva kan turistnæringen selv bidra med? Er det fornuftig med betaling/skattløsninger avhengig av lokale forhold? Trenger grunneiere opplæring i hvordan de skal handtere områder de eier? Hva gjør vi med grunneiere som eier, men verken bor eller oppholder seg her? Kjenner folk friluftsloven godt nok, og er den loven i samsvar med dagens situasjon i Lofoten? Hva kreves egentlig i en kompakt og sårbar kystnatur?

Hva med utbygging og vedlikehold av stier og merking av løyper? Fører utstrakt etablering av betalings-do til at folk finner ”andre” løsninger? Hva med parkering for ”foto-turister” som det blir fler og fler av, ikke minst om vinteren på jakt etter nordlys? Hva gjør vi med sikkerheten til sykkel-turister? Og skal veletablerte klatreområder i Lofoten fredes for ettertiden slik at nye generasjoner kan oppleve like mye spenning som våre generasjoner?

Hvordan opplever egentlig lokalbefolkning og tilreisende det å være i Lofoten?

Listen kan fort bli veldig lang, og involverer langt flere etater en det et friluftsråd kan handtere. Nettopp derfor er det så viktig å samle kompetanse og erfaring som flere kan gjøre seg nytte av.

Og hva synes folk? Turistskatt, sier noen. Nei, sier andre. I en valgkamp blir det ofte fokus på en type ja/nei løsninger. Og er lokale betalingsløsninger eller turistskatt nok til å bære oppgaver som krever mye tyngre satsning.

Historisk sett bor vi i en landsdel der vi gjerne tenker i sesonger og årstider, og der langsiktig planlegging ikke har samme gjennomslagskraft. Forutsigbarhet i dette arbeidet avhenger av at tenker mye lenger enn neste sommer, eller neste valg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken