Jan Håkon Juul: – Folk må ikke begynne å slurve

Kommuneoverlege og smittevernlege i Vågan, Jan Håkon Juul.

Kommuneoverlege og smittevernlege i Vågan, Jan Håkon Juul. Foto:

Smittevernlege Jan Håkon Juul mener karantenetiltakene hjelper for å begrense og forhindre smitte.

DEL

Tidligere denne uken ble det meldt om det fjerde tilfellet av koronasmitte i Lofoten. Personen hadde sittet i hjemmekarantene og derfor hatt kontakt med et fåtall mennesker. Ingen av disse har utviklet symptomer.

– Karantenetiltakene som gjelder for folk som har vær på reise, i utlandet eller andre steder i Norge, begrenser antall kontakter som kan bli smittet. Det kan være en årsak til at de tilfellene vi har hatt i Lofoten og Vesterålen ikke har smittet andre i regionen, sier han.

Tålmodighet

Juul forteller at det nå gjelder å være tålmodig.

– Folk må ikke begynne å slurve, fordi de tror vi har stoppet smitten i Nordland. Man kan begynne å gå lei, fordi det ikke skjer noe. Men vi må minne oss selv på at sykdommen kommer til å komme til oss, den kommer til å belaste oss på et eller annet tidspunkt. Jeg tror ikke dette vil stoppe før vi får det.

Det er så langt bekreftet et smittetilfelle i Vestvågøy og tre i Vågan.

– Nordland er et område med få sykehus, spesielt de minste kommunene er sårbare. Vi er veldig opptatt av at folk skjønner det. Derfor må man overholde karantene og isolerer seg om man blir syk. Da kan det være vi unngår å overbelaste sykehusene, og kan da behandle de som er syke med korona og andre ting, sier smittevernlegen.

Artikkeltags