I helga skal Lofoten Gave- og Håndverksmesse arrangeres for 26. gang på Leknes. 2. og 3. november skal det stå over 50 utstillere i Lofothallen. En av disse utstillerne er Janett Haug Larsen, som driver Sjokoladerommet på Gravdal. På kafeen er Haug Larsen godt i gang med å lage sjokoladen hun skal ha med seg på messa.

– I dag skal jeg lage rundt 500 sjokoladebiter, men det er egentlig ikke så mange. Jeg skal lage ti sorter, så det blir rundt 2100 sjokoladebiter til sammen. Dette er en messe hvor jeg bruker å selge greit, så det fin å ha nok, sier Haug Larsen.

Brunost og rømme

Av de ti sortene, er det sjokoladen med brunost og rømme det går mest av. Selv om det kanskje ikke høres så godt ut, forteller hun at den er veldig god.

– Det går mye av den. For lenge siden smakte jeg en sjokolade med brunost, og tenkte den ville smake godt med noe surt. Jeg prøvde med rømme, og det ble veldig bra, sier hun.

– Kundene kommer ofte med smaker som jeg bør prøve. Den med eggelikør var det en bekjent av meg som sa jeg måtte prøve. Den ble kjempegod og er i sortimentet i dag. Ellers handler jeg alltid masse sjokolade når jeg er ute å farter, og får inspirasjon der.

Hun har vært med på denne messen så mange ganger at hun ikke husker antallet, og forteller at det er en fin plass å være.

– Det er mange utstillere, som har med mange forskjellige og gode produkter. Akkurat nå før jul er jeg på messe nesten hver eneste helg. Det er slitsomt, men artig. Hadde jeg ikke gjort det, ville det vært veldig rart. Nå er det en tradisjon, sier hun.

Samarbeidsprosjekt

Haug Larsen er med i kvinnenettverket Kvinnene fra havet. Tre av hennes kolleger i nettverket skal også være med på messa.

– Jeg er mye med disse damene på messene. Det er veldig sosialt og nettverket har gjort mye for meg. Nettverket er veldig verdifullt, og jeg føler meg veldig heldig som har dem, sier Haug Larsen.

På Gave- og håndverksmessa har de hatt et jevnt besøkstall på mellom 2500 til 3000 de seneste årene. Det er Lofoten gaver og brukskunst som arrangerer messa, og Erik Andreas Olsen forteller at messa har hatt godt med besøk i mange år.

– Det er Oddny T. Olsen som tar seg av det meste av planleggingen. Ellers er det veldig mange som er i sving under og før messa. Det er et samarbeidsprosjekt. Kringla drifter kafeen, Gravdal ungdom og idrettslag er med og det er mye mennesker som hjelper til, sier Olsen.

Nye tilskudd

Til nå er det påmeldt 55 utstillere, men Olsen forteller at det alltid er noen som kommer med i siste liten. Det er også noen nye utstillere på årets messe. Blant annet skal Trappa kafe skal være med og Gro Andreassen kommer med plantefarget garn.

– Det kommer noen nye aktører. Noe av det som har gjort det veldig enkelt for oss å drifte messa, er at utstillerne kommer tilbake år etter år. Noen har vært med i over 20 år, forteller han.

Helga fylles opp av flere aktiviteter. Blant annet skal Vest-Lofoten paradetropp åpne det hele, det settes opp hoppeslott og det skal være mannekengoppvisning begge dagene.

– Tilbakemeldingene vi får fra veldig mange er at messa er et fast innslag. Det er veldig sosialt, og det er noe med atmosfæren og stemningen. Mange tilbringer hele dagen med oss, og det synes vi er veldig artig, sier Olsen.