Gå til sidens hovedinnhold

Jerusalem brenner: Norge svikter palestinerne

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager, i bydelen Sheik Jarrah i det ulovlig annekterte Øst-Jerusalem, fordrives palestinerne fra byen bit for bit. De kastes ut av hjemmene sine, og bosetterstaten tar over stadig nye områder. Samtidig angriper Israels hær og politi palestinerne mens de feirer ramadan og ber i sine moskeer, mens høyreekstreme israelere marsjerer i gatene beskytta av det samme voldsapparatet.

Nakba betyr katastrofe på arabisk - et begrep som har brent seg fast i det kollektive minnet til alle palestinere. I 1948 blei 750 000 palestinere tvunget på flukt fra sine hjem av sionistiske styrker da staten Israel blei oppretta. De, og deres etterkommere, er fremdeles flyktninger og er nå blitt 5 millioner.

Israels okkupasjon og den etniske rensinga av palestinske områder fjerner alle spor etter palestinernes historiske tilknytning til landet. Og deres nasjonale og demokratiske rettigheter står i veien for utvidelsen av den sionistiske staten Israel.

Mens jøder i heile verden fritt kan innvandre til Israel, og automatisk få statsborgerskap, er den opprinnelige befolkninga, de palestinske flyktningene, nekta det samme. FN ga allerede i 1948 palestinerne rett til å vende hjem (FN-resolusjon 194). En av de mange FN-resolusjoner Israel nekter å forholde seg til.

Når skal verdenssamfunnet reagere? Og stille Israel til ansvar for folkerettsbrudd og overgrep?

Norge sitter i dag i FNs Sikkerhetsråd, etter å ha markedsført seg som representant for de små land i verden. For fred og rettferdighet og forsvarer av folkerett og menneskerettigheter. Nå må Norge oppfylle sine løfter, og sørge for at Israels overgrep får konsekvenser!

Dessverre ser Norges regjering igjen ut til å svikte palestinerne og nærmest belønner israelske folkerettsbrudd med løfter om styrket samarbeid. Og vårt Oljefond tjener gode penger gjennom sine investeringer i Israel, i alt 165 milliarder i 64 selskaper.

Palestinakomiteen krever at norske myndigheter stiller Israel til ansvar for brudd på folkerett og menneskerettigheter!

Okkupasjon, anneksjon og blokaden av Gaza må opphøre og flyktningenes rett til retur må oppfylles.

Inntil Israel tar palestinernes rettferdige krav på alvor, mener vi at Norge må bryte alt økonomisk samarbeid som støtter opp under Israels folkerettsstridige politikk.

15. mai er den offisielle Nakba-dagen for å minnes palestinernes katastrofe. Vi oppfordrer alle som ønsker å vise solidaritet til å flagge med palestinske flagg denne dagen.

Kommentarer til denne saken