Gå til sidens hovedinnhold

Slåttefest på Gimsøy

Artikkelen er over 5 år gammel

Det hadde ikke vært plass til en bonde til på Ungdomshuset Vikingheimen fredag. Da holdt øya slåttefest.

Over alle landbruksarealer hopet det seg opp med rundballer med vinterfòr for øyas mange sauer, kyr og en og annen hest.

Førsteslåtten er unnagjort. Det er ærlig verd en fest, mente alle som hygget seg sammen, nøt rømmegrøt og kaker før de skulle hjem til fjøsstellet.

Unge bønder

- Dette er tradisjon, klart vi må feire at sommerslåtten er over. Men vi håper på varme og godt grovær, slik at andreslåtten i august/september skal kaste mye av seg, sier ungbonden Knut Erik Larsen Remme.

Han og May Britt Gjendahl kjøpte gård på Vinje i juni 2012. De satser stort på kyr, har totalt 70 dyr hvorav 18 er melkekyr.

En generasjon opp

Hans mor, Elin og Johan Helge Gjendahl er bønder et godt steinkast unna. De kjøpte Teigen gård i 1997 og stiller med 34 melkekyr, over 30 ungdyr og spekalver i tillegg.

- Slåtten ble noe sein i år. Det var lenge kaldt, men når groværet først slo til kom det godt, sier Johan Helge. Nå håper familiene på god varme som setter fart på graset slik at slått nummer to skal bli god.

Fest med tradisjon

I tillegg til bøndene som feiret av slåttonna var over, deltok de fleste andre innbyggerne og sommergjestene på øya i denne tradisjonsrike sammenkomsten.

Mange som er født og oppvokst på Gimsøy, men har flyttet, kommer som oftest hjem i løpet av sommeren. Flere benyttet slåttefesten til en prat med gamle kjente og praten gikk lett og godt over hele ungdomshuset.

Godvenner

Isak Nystrand Ness var å besøk hos mor og far på øya.

Guttens mor, Jeanette, er fra Gimsøy, nå bosatt i Tromsø. Hun traff klassevenninnen sin Jeanette Rostad, også født på Gimsøy. De har nå hver sin sønn. Victor bor på øya og fant en fin kompis i trømsøgutten Isak.

De to løp som folunger ute på plenen, sparket ball og hadde det gøy sammen med mange fra yngste generasjon på øya.

Kommentarer til denne saken