Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du julebulken

Artikkelen er over 4 år gammel

I dagene før julaften må du være ekstra forsiktig når du er ute og kjører bil.

Dagene før julaften er de farligste dagene å kjøre bil på i hele året. Det viser en analyse av kollisjoner blant personbiler i førjulsstria.

– Også i år venter vi ca 6.000 bulkeskader som vil koste nær 150 millioner de siste dagene før jul. Hvis været blir dårlig, kan skadetallene bli enda høyere. I gjennomsnitt koster hvert uhell ca 20.000 kroner. Det sier skadeleder i DNB forsikring, Ketil Voll.

Den aller største bulkedagen har de siste årene vekslet mellom bittelille julaften og lille julaften, og i år faller disse dagene på torsdag og fredag. Det kommer sannsynligvis til å føre til enda flere kollisjoner. 

Parkeringshus

I julestria kollideres det rundt 60 prosent mer enn de andre dagene i løpet av året, og det smeller oftest mellom klokken tolv og fem på dagen. Parkeringsplasser og parkeringshus er vanlige steder der kollisjoner skjer.

23. desember har ofte vært dagen med flest bilskader, men de siste årene har 22.desember tatt over. Det ble også bulket mest den 22. desember i fjor, og Ketil Voll tror den store bulkedagen også i år vil falle på bittelille julaften.

 

– Det har blitt en vane at vi utsetter noe av julehandelen til siste liten, og det kommer til å smelle ofte de nærmeste dagene. Men mye avhenger naturligvis av føreforholdene, så hvis de blir utfordrende er det kanskje like greit å la bilen stå.

Stress fører til bulking

Heldigvis domineres kollisjonene nå rett før jul av småbulking i lav fart. Statistikk basert på skademeldinger fra forsikringsselskapene viser at de fem vanligste ulykkesårsakene er rygging (20 prosent), eneulykker (17 prosent), påkjørsler bakfra (17 prosent), påkjørt parkert kjøretøy (13 prosent) og kryssende kjøreretninger i kryss (11 prosent).

I gjennomsnitt koster hvert uhell ca 20.000 kroner.

Ketil Voll, skadeleder i DNB Forsikring

 

Ketil Voll mener bilistene kan gjøre mye selv for å unngå å bli en del av bulkestatistikken.

- Stress ned og tilpass farten til juletrafikken. Du kommer sjelden fortere frem om du forsøker å kjøre gjennom bilen foran. Påkjørsler bakfra er vanlig i juletrafikken. Det samme er rygging på biler i parkeringshus. Kjør forsiktig og vis hensyn i trafikken, oppfordrer Voll.

Fem råd før du starter bilen i julestresset:

  • Skrap bilvinduene fri for is før oppstart, slik at du har sikt i alle retninger, ikke kun et tittehull framover.
  • Sørg for å ha ren bil med rene vinduer og lykter, slik at du ser og blir sett.
  • På parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler.
  • Mange er stresset, vær hensynsfull, kjør defensivt og smil.
  • Stable pakkene fornuftig inn i bilen, slik at du ikke mister sikten bakover – ryggekollisjoner forekommer hyppig i disse førjulsdager. Husk også å sikre bagasjen slik at de ikke ligger løst i tilfelle du kolliderer.

 

Kommentarer til denne saken