– Ja, Ida står uten tvil i fokus, hun skal behørig hylles, åpner Raimond Grimstad, leder i skigruppa i IL Blest som tradisjonen tro er arrangør av trimtilbudet.

– Jeg er på plass andre juledag, såframt jeg er frisk, sier Ida Høyen Solvang. Det er jo litt artig at jeg har gjennomført alle romjulsmarsjene på Borg så langt, legger 38-åringen til.

Blesthallen

– Et annet fokus i år er Blesthallen hvor start og innkomst skal foregå. I 29 år har det dreid seg om Bøstad skole, vestibylen, men i år – på selveste jubileumsåret – tas egen storstue i bruk, fortsetter Raimond Grimstad.

– Men for øvrig er alt ved det gamle. Jul er tradisjon, romjulsmarsj andre juledag på Borg er også tradisjon, og tradisjoner skal en ikke skusle med i utrengsmål, smiler skigruppelederen.

Mange løyper

Det betyr at det som vanlig er mange løyper i ulike lengder å velge mellom, og at klokka ikke er i bruk. Det dreier seg om å trimme, hver på sitt nivå, slå av en god prat og hilse god jul, drikke kaffe og saft og få seg vafler og en mandarin.

– Ut på tur, uansett vær, aldri sur! Og vi går for ny deltakerrekord i jubileumsåret! Avslutter Raimond Grimstad.

Kabelvåg

Også i Kabelvåg dreier det seg om turmarsj andre juledag.

– Tradisjonen tro blir det 2. juledagsmarsj også i år. Start fra Prestengbrygga mellom elleve og ett, fritt løypevalg og fri løypelengde, mange fine premier trukket på startnumrene, liten startkontingent, ungene gratis – alt er med andre ord ved det gode, gamle, sier Petter Løvdal i Kabelvågmarkas Venner som står som arrangør.

Petter Løvdal frister også med at skihytta er åpen i romjula.

Ribbemaraton

Tredje juledag er duket for ribbemaraton på Vestvågøy.

– Hel- og halvmaraton, som i fjor. Start ved rådhuset på Leknes klokka elleve, målgang ved Lekneshallen. Et lavterskeltilbud for dem som røre litt ekstra på seg i romjula, det sosiale står i fokus. Mange fine premier trukket ut på startnumrene, sier Gøran Rasmussen Åland i arrangementskomiteen.

– La oss håpe og tro på bedre vær og føre i år enn i fjor da det var skikkelig ufyselig, legger han til.

I fjor stilte fem løpere til start i helmaraton, ti i halvmaraton. Blir det ny deltakerrekord i år?