Løsningen kan være å lage et julebudsjett. Men også her slurver nordmenn, advarer økonom.
Adventstida betyr hyggelige stunder med familie og venner, god mat og drikke og julegaver. Men for mange nordmenn kan forbruket i julestria få litt vel raske bein å gå på.
I en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Danske bank svarer så mange som 34 prosent at de bruker mer penger enn de burde på julefeiringen.
27 prosent svarer «i noen grad» og 7 prosent svarer «i stor grad» på spørsmålet.
Eget julebudsjett
En løsning på overdrevent forbruk i jula kan være å sette opp et eget budsjett, sier forbrukerøkonom i Danske Bank Anne Motzfeldt.
– For å unngå å bruke for mye i jula kan det for veldig mange være smart å sette opp et julebudsjett. Det bør inneholde de største postene som julegaver, mat og drikke og eventuelt andre stor utgifter som reisekostnader. Og hold deg til budsjettet, sier forbrukerøkonomen.
I samme undersøkelse spør banken om folk faktisk setter opp et budsjett i jula. Men her slurver mange nordmenn. Kun sju prosent svarer at de setter opp et budsjett, og følger det til punkt og prikke.
10 prosent sier at de setter opp et budsjett, men ikke klarer å følge det. 18 prosent svarer at de har tenkt tanken, men ikke gjort det.
– Det er jo litt foruroligende at kun 7 prosent svarer at de setter opp julebudsjett, sier Motzfeldt.
Hjemmelagde julegaver
Hun oppfordrer så mange som mulig til å sette opp et julebudsjett. Og ikke minst holde seg til budsjettet.
– Julegavebudsjettet bør videre inneholde hvem du skal kjøpe gaver til og hva de maksimalt kan koste basert på økonomien din. Tenk også litt alternativt når det kommer til julegaver, kanskje du kan finne gode kupp, kjøpe brukt eller lage hjemmelagde julegaver til en rimelig penge, sier Motzfeldt.
– Se etter tilbud på julemat i butikkene og kjøp der du får mest for pengene. Og kanskje kan du kutte noe ned på innkjøpene? De fleste handler jo inn for mye julemat og snacks og har julekakerester langt inn i februar, legger hun til.
Undersøkelsen er gjennomført i november som webpanel. 1.010 nordmenn mellom 18 og 74 år deltok mellom 31. oktober og 4. november i år.