Våghals er et solid blandakor, som har økt medlemstallet jevnt og trutt de siste to-tre år. Koret øver i Kabelvåg en gang i uka, og de sangglade kommer fra flere steder i kommunen. For egen del har jeg ikke så mange steg å tusle fra heimhuset i Kabelvåg til menighetshuset der øvingene finner sted. Andre i koret, det være seg basser, sopraner, tenorer eller alter, kjører fra både Svolvær, Sør-Olderfjorden og Henningsvær. Motivasjonen er sterk når man legger seg på hjul i allslags vær og føre for å synge i fellesskap.

Men så er korfellesskap ikke et hvilket som helst fellesskap. Det sies at korsang har en positiv helseeffekt og er meget bra for livskvaliteten. Skal man tro forskningen på området, og det bør man jo gjøre, så synkroniseres muskelbevegelser, nerveaktivitet og hjerterytme i en gruppe som synger sammen. Det hele er visstnok ingen hokus-pokus; sangen endrer pustemønsteret. Voilà!

Hokus-pokus kan det derimot være for dirigent Terje Brun å hjelpe alle korister til å få melodien under huden. Noen tar det hele lekende lett, mens andre sliter mer. Vi terper på «Santa Lucia», og jeg tenker, helt uten blygsel, at det store antallet kryss som hensynsløst og litt for brått popper opp underveis i alt-arrangementet, er i overkant utfordrende. Fint å ha stødige alter å lene seg på når Lucia-sangen ser som mørkest ut. «Da tar vi Halleluja-koret», sier Terje. Vi smiler, spretter opp av stolene, retter oss i ryggen og synkroniserer igjen hjerterytmen.

Etter en trivelig pause, som inneholder både latter og prat, samt kaffe, kake og vinlotteri, finner vi igjen plassene. I dag ble det forresten også bursdagssang med hopp og sprett og spring for to av korets medlemmer. Vi har det veldig trivelig! Lyst til å bli med? Kom igjen; vi tar imot nye medlemmer, hele tiden.

«Special people - happy faces I can seeeeeeee» ……fire slag, og pust. Julekonserten nærmer seg. Er vi klare når kirkeklokkene kimer fra Langhaugen klokka 19? For første gang skal Våghals ha en egen julekonsert i Svolvær kirke, bare vi, uten solister utenfra. Men hvorfor velger vi kirka i Svolvær, når vi er et Kabelvågbasert kor? Akustikken! Mer presist kan det ikke sies.

«Takk for i dag!» Stolene ryddes i en fei. Noen skal kjøre langt «Ha det!» og «Vi sees!».

Den synkroniserte hjerterytmen tror jeg varer i noen minutter. Det er nok flere enn jeg som nynner på hjemveien:

- Men lyset strålte og engler sang så deilig et «Ære være».

Velkommen til konsert med Våghals i desember.