Ingen angrende syndere meldte seg etter at statuen av Kong Øystein ble tilsølt av blå maling våren 2008.

Lørdag kunne Kabelvågsamfunnet likevel juble igjen. For kl. 13.00 ble den nyrestaurerte statuen av Kong Øystein formelt avduket for andre gang, nå av ordfører Eivind Holst i Vågan. Det skjedde første gang den 15. september i 1935.

Innbyggerforeningen hadde i forkant av restaureringen kontakt med kulturvernsjef Erik Murud på fylket, og med B & E Senteret i Kabelvåg for å rådføre seg, og det ble laget et kostnadsoverslag på 60.000 kroner. Forut for dette hadde Elisabeth Mowinkel donert 25.000 kroner for å få statuen utbedret til 80-årsjubileet.

– Vi fikk råd om å bruke Ronald Slettvoll på Ørsnes til å renovere statuen. Han har renset den for blåmaling og annet skitt, restaurert den og ordnet bokstavene. Og innbyggerforeningen har sørget for å pusse opp benkene, fått ny flombelysning og flaggstenger, og elever fra Kabelvåg skole har ryddet skog rundt Sankthanshaugen, der statuen står.

Som i 1935 var det stor stas rundt avdukingen lørdag, der skald Ivar (Ivar Martin Nordgård) og hans vikinger førte an i toget fra Kabelvåg torg.

Både Kabelvåg Musikkforening og Kabelvåg Paradetropp, samt et stort følge av tilskuere, deltok i toget. Lett yr og regn la ingen demper på stemningen.

Det eneste tidsvitnet fra 1935, Jorun Lillevik (88) fra Svolvær, sier til Lofotposten at det var særdeles artig for henne å være der. Som åtteåring rodde hun sammen med foreldrene sine fra Badebukta til Osan i Svolvær, og gikk hele veien til Kabelvåg for å delta på avdukingen for hele 80 år siden.

– Statuen er blitt så fin, og jeg er så glad for å ha fått oppleve at symbolet på at kirkesognet i Vågan fylte 200 år i 1935, er restaurert, sier Jorun Lillevik (88) til Lofotposten etter avdukingen.

Under avdukingen takket leder Jens Ringstad og styret i Kabelvåg Innbyggerfoening alle giverne av midler til prosjektet, og Ivar Martin Nordgård som skalden Ivar leste den originale prologen skrevet av Cecilie Rist Andersen anno 1935.

Og ordfører Eivind Holst takket innbyggerforeningen for innsatsen, og giverne for bidragene, og avduket deretter formelt statuen, etter at lokalhistoriker Håkon Brun fortalte den 280 år gamle historien bak tilblivelsen av denne statuen til rundt 80 frammøtte på Sankthanshaugen i Kabelvåg lørdag 19. september 2015.