Fra lørdag til 22.- mai skal Odd Gjerstads sort/hvitt-bilder henge på Galleri Espolin i Kabelvåg.

Når Lofotpostens sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland åpner samlingen med tilsammen 80 bilder, får publikum et innblikk i hvordan avdøde Odd Gjerstad oppfattet våre lokale omgivelser i Lofoten. Enten han brukte en Yashica, Nikon eller andre fotoapparater, klarte han på mesterlig vis å fange motivet.

Et gammelt falleferdig hus kunne være like sentral i hans kameralinse som et bankbygg. Odd Gjerstad la vekt på historien i bildet, noe han klarte å uttrykke til glede for Lofotpostens lesere.

Denne siden av den skarpskodde journalisten har tidligere ikke vært så godt kjent. Men etter at han ga hele sin samling på cirka 3000 bilder til Lofotmuseet, dukket altså muligheten opp for at andre skal få ta del i hans bilder.

Som en forsmak viser vi den ene av de 20 koblingene med fire bilder i hver. Øverst tv. legendariske Hans J. Bjørnstad (1979) som var sjef for Lofotfisket og høyesterettsadvokat, th. Jann Arne Bardo (1983) som nylig gikk av med pensjon i etterfølgeren av Fiskernes Bank, DnB. Under er Arne Kramer (1981) utenfor Kjølelageret. Alle de tre nevnte bilder fra Svolvær. Til høyre nederst Henrik Henriksen (1972) fra Grunnfør.