– Vi trenger dem her!

Lokal støtte: Gyri Mentzoni og resten av Lofoten er forberedt på å gjøre hva de kan for å hjelpe Firas familie.foto: Benjamin Diseth

Lokal støtte: Gyri Mentzoni og resten av Lofoten er forberedt på å gjøre hva de kan for å hjelpe Firas familie.foto: Benjamin Diseth

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Da Firas Abu-Salahs situasjon ble kjent for almenheten, våknet lokalsamfunnet i Vågan til live.

DEL

 Nyheten som Lofotposten brakte om Abu-Salahs familie sin kamp mot Utlendingsdirektoratet (UDI), har nå spredt seg til Lofotens alle hjørner, og er i ferd med å få nasjonal oppmerksomhet. Familien bor i Kabelvåg.

Firas har bodd i Norge i 14 år - nå sendes han og familien ut av landet 

 Dette er mye takket være lederen for facebook-gruppen «Refugees welcome to Vågan», Gyri Mentzoni. Hun er forberedt på å gjøre alt i sin makt for å hjelpe Abu-Salahs situasjon.

– Firas familie er en del av vårt lokalsamfunn, og vi trenger dem her, sier Mentzoni.

Voldsomt engasjement

Mentzonis facebookgruppe har skapt stor debatt blant lokalbefolkningen om hvordan de kan hjelpe Abu-Salah. Og det har blant annet blitt opprettet en underskriftskampanje for dem som ønsker å vise sin støtte. Den er i skrivende stund signert av 600 personer.

Vil bli en erstatningssak

Firas Abu-Salah er sikker på at bevisene han har anskaffet vil være nok til å renvaske familien for UDI's vedtak rettet mot dem. Abu-Salah gjør det også fullstendig klart at det vil bli en sak om erstatning.

– Denne saken har ruinert vår økonomi og motivasjon. Staten har behandlet oss som kriminelle, og nå er jeg sliten, forteller Abu-Salah.

Han mener Stortinget bør stoppe denne prosessen, og heller bruke skattepengene brukt på denne saken til å for eksempel fikse E10 krysset ved Gravdal. Gyri Mentzoni stiller seg også spørrende til statens ressursbruk.

– Det er helt tragisk at så mye skattepenger skal gå til å grave opp gamle saker om mennesker som har jobbet beinhardt for den norske stat, sier hun.

Hensyn til barna

Mentzoni uttrykker i tillegg stor bekymring overfor Firas to sønner på tre- og seks år, som også vil bli sendt ut av landet, skulle UDI's vedtak gå igjennom.

– Det må tas ekstra hensyn til barna. Selv om de kan snakke arabisk, har de norsk som morsmål. Og drar de til Palestina, vil de dessverre bli analfabeter, forklarer Mentzoni.

Må få livene sine tilbake

Dersom vedtakene blir trukket, eller viser seg å være ugyldige, er lokalsamfunnet klare for å hjelpe Abu-Salahs familie opp på beina igjen.

– De vil få materiell de trenger til hjemmet, og kommunen kan hjelpe til med skole og barnehage for barna. Disse menneskene er nødt til å få livene sine tilbake, forteller Mentzoni.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken