Trollsteinen endelig tilbake på plass ved Lofotkatedralen

På plass: Fredag ble Trollsteinen fraktet tilbake til sin opprinnelige plass etter at den ble flyttet i forbindelse med arbeid av gang- og sykkelsti. Foto: Privat

På plass: Fredag ble Trollsteinen fraktet tilbake til sin opprinnelige plass etter at den ble flyttet i forbindelse med arbeid av gang- og sykkelsti. Foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå er Trollsteinen tilbake i Kabelvåg ved Lofotkatedralen.

DEL

I forbindelse med utbygging av nytt boligfelt på Kreta, startet arbeidet med ny gang- og sykkelsti fra E10 langs veien ned mot Finneset i mars.

Trollsteinen hadde sin plassering midt i traseen, og ble derfor fjernet og plassert på Kreta hvor den har vært de siste månedene. Fredag fant den imidlertid veien tilbake til sin rette plass om lag 100 meter fra Lofotkatedralen.

– Den er plassert på tilnærmet samme plass, ca. 3–4 meter fra der hvor den var tidligere, forteller historiker Håkon Brun.

Gammelt sagn

Trollsteinen er ifølge Brun rundt 13 tonn, og har et noe finurlig vandresagn knyttet til sin historie.

– Det gamle sagnet sier at et troll kastet steinen ned fra Tjeldbergtind. Trollet ble visstnok rasende da kirka skulle bygges, og det påstås at man kan se klørne til trollet i steinen, forteller Brun, og legger til;

– Derfor har den også fått navnet Trollsteinen. Dette er jo kun et vandresagn, men litt artig likevel.

Brun forteller videre at steinen i sin tid mest sannsynlig har fulgt med isen på vei mot land, og at det finnes et fotografi fra 1867 hvor steinen ligger på samme plass som den gjorde før den nylig ble flyttet tilbake.

Innhogd kors i steinen

Korset som er inngravert i steinen antar han at ble til rundt 1100-tallet.

– Det 75 centimeter høye korset som er hogd inn er et såkalt normannisk kors. Det er stort og fint utført, og siden det er såpass forseggjort skulle man tro at det hadde en spesiell betydning, sier Brun, og legger til at det finnes to teorier rundt korset:

– Man vet ikke for sikkert, men noen påstår at det ble brukt som alter før kirka ble bygd. Korset er plassert mot øst-vest, akkurat som et alter i kirka. Andre tror det var en samisk offerplass. Hva som er riktig er vanskelig å si.

Brun peker på at steinen er et av de fremste kulturminnene vi har, og at den er veldig viktig for Kabelvåg.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken