Gå til sidens hovedinnhold

Kaja (17) streiker for klima: – Vi krever handling og er drittlei av å ikke bli tatt på alvor

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag streiker ungdom i Lofoten skolen for klimaet.

Den nasjonale streiken 22. mars er inspirert av svenske Greta Thunberg, som har streiket hver fredag i et halvt år for klimasaken. I Vågan er det Vågan Natur og Ungdom som arrangerer streiken.

– Vi er lei handlingslamma politikere som ikke bryr seg om framtida vår. Klimaendringene er store nå, og man kan jo prøve å se for seg hvordan det skal bli, sier Kaja Marie Nyland (17), leder i Natur og Ungdom Nordland og Vågan.

Med streiken vil de vise at de krever handling.

– Vi er lei politikere som snakker om hva vi burde gjøre, men gjør for lite av det som kreves. Vi krever klimahandling og vi er drittlei av å ikke bli tatt på alvor. Det er tross alt vi som skal arve jorda. Regjeringa må gå inn for et grønnere samfunn. Vi må trappe ned i oljeletingen, ikke dumpe slam i fjorden og satse på tog i stedet for fly, mener hun.

På Leknes arrangerer elevrådsstyret til Vest-Lofoten klimastreik utenfor rådhuset, klokka 12.00 på fredag.

20.000 unge

Natur og Ungdom har regnet ut at 20.000 barn og unge vil delta på streiken i Norge. Nyland anslår at de blir minst 50 personer i Vågan.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som kommer. Jeg ser for meg at folk kommer på forskjellige tidspunkt, slik at man kan komme når det passer med timer og lignende. Jeg har hørt om 3. og 4.-klassinger som vil delta på streiken. Det kommer folk fra skolene i Kabelvåg, Henningsvær og Svolvær. I tillegg til de på videregående, forteller hun.

Streiken i Vågan holdes på torget fra klokka 09.00 til 13.30. Nyland håper alle kler seg ordentlig og ikke lar været skremme dem bort. Det har blitt laget norske og engelske plakater og bannere til streiken, men hun forteller at de ikke bare skal rope.

– Det skal være sosialt og artig å oppleve en demonstrasjon. Dette er et sted hvor vi kan møtes og stå sammen i klimakampen. Vi er sterkere sammen, sier Nyland.

Torsketog og fravær

Fredag klokka 11, midt under streiken, kommer torsketoget til å ende sin ferd på torget.

– Vi deler torget med dem og det skal gå helt fint. Torsketoget blir fin underholdning for oss. Vi skal ikke rope når de har sitt opplegg, men nyte synet av dem, sier lederen.

I forkant av streiken er fravær fra skolen blitt et mye diskutert tema rundt om i Norge.

– Vi får fravær for å delta, slik er det. Vi er villig til å stå uansett. Klimaendringene er så store og alvorlige at en dag fravær gjør meg ingenting, mener Nyland.

Kommentarer til denne saken