Avisa Nordland: Det skulle bare være en helt vanlig kajakktur for Sigurd Schulz og resten av turfølget, søndag som var.

I strålende vær la han og ni andre kajakkpadlere ut fra Bodø, før de stoppet innom Store Hjartøya, cirka to kilometer i luftlinje unna Moloen.

Det som møtte dem der, var smått overraskende.

Halt hund

– Da vi kom padlende sto det en liten hund i vannkanten og tok imot oss. Den var halt, helt alene og veldig kontaktsøkende. Den virket glad, men hadde halen mellom beina. Det er et sterkt visuelt signal om at den ikke har det bra, forteller Schulz.

Turfølget gikk raskt i gang med å mate hunden.

– Jeg ga den brødskive med ost og skinke. Det likte den veldig godt, forteller Trine Kvarsnes. Hun var en av dem som deltok i kajakk-følget og som tok hånd om den ensomme hunden.

– Vi ble kjempebekymra. Vi syntes så synd på hunden. Derfor forbarmet vi oss over den. Den spiste velvillig all maten vi ga den, forteller Kvarsnes.

– Jeg drevet med kajakk i tolv år, men aldri opplevd noe sånt, sier Schulz.

Opp i båten

Turfølget bestemte seg for at hunden måtte tas tilbake til fastlandet. Schulz ringe politiet for å få de til å ta hånd om den.

– Det tok lang tid å få svar hos dem. Ventetiden brukte jeg på å legge ut bilde av hunden på Facebook. Da politiet til slutt svarte ba de oss ta den med til land, så skulle Viking redningstjeneste overta den.

Å få en liten terrier til å bli sittende oppi en kajakk er imidlertid enklere sagt enn gjort. Schulz forteller de fikk lokket hunden oppi ved hjelp av en brødskive med salami, men at den hoppet ut i vannet etter kort tid.

– Heldigvis var det bare ti meter unna land. Hadde det skjedd midtfjords kunne det gått verre. Hunden var sikra, men den ville virkelig på land.

Det varme været hadde lokket mange båtentusiaster ut på fjorden. Schulz forteller han fikk kontakt med en fritidsbåt og spurte om skipperen kunne hjelpe med å frakte hunden.

– Han var litt engstelig for å ha en fremmed hund i båten etter den tragiske ulykka i Brumunddal. Det skjønner jeg godt. Heldigvis fikk han kontaktet en annen båtfører. Til slutt kom en daycruiser svingende inn mot sundet, forteller Schulz.

Båten ble styrt inn mot svabergene mens en heftig protesterende hund ble løftet over i båten. Dyret slo seg imidlertid raskt til ro og ble overlevert Vikings hundetjeneste på land.

Dermed fikk historien en lykkelig slutt. Tirsdag kan også politiet bekrefte at hund og eier er lykkelig gjenforent.

– Vi har ingen grunn til å tro at det ligger noe straffbart bak at hunden befant seg på øya, sier operasjonsleder Kenneth Magnussen.

På Facebook ligger fremdeles innlegget ute i gruppa «Bodø i dag». Der er det fremdeles debatt om hva som kan ha skjedd med den lille terrieren.

– Jeg synes det er fint med engasjement. Det bidro til å oppklare saken, sier Schulz.