Mandag ble det oppdaget at noen hadde puttet seks kattunger i en plastpose og kastet den på havet i Svolvær.

Dyrebeskyttelsen er rystet over hendelsen.

Autorisert dyrepleier Ida Charlotte Karlsen ved Lofoten Dyreklinikk i Svolvær sier at man ved klinikken har som policy aldri å gjøre avliving av friske dyr til et førstevalg.

Omplassering av dyr er langt bedre når man ikke kan ha dem lenger, men avliving i kontrollert miljø hos veterinær er langt bedre enn å drukne dem i sjøen.

–Katter kommer i løpetid veldig mange ganger gjennom året, og derfor er kastrering et godt dyrevelferdstiltak.

Hva koster det?

– For et kattungekull fra en til og med fem unger, som er det vanlige antall, koster det 574 kroner dersom kunden selv tar hånd om de døde kattungene. Dersom vi skal gjøre det, sendes de til dyrekremasjon i Tromsø, og prisen er da totalt 1100 kroner. Dersom det er flere enn fem kattunger, blir prisen det dobbelte opp til ti kattunger.

Hva koster det å sterilisere en katt?

– Prisen for det er 1955 kroner, og det blir ofte langt rimeligere enn om man skal få avlivet flere kattungekull i året.

– Et annet forhold ved sterilisering er at kattene ikke streifer så mye og blir mindre utsatt for sykdomssmitte, og heller ikke blir skadet av hannkatter som sloss om gunsten deres.

– Vi anbefaler også alltid at kattemor får beholde minst en unge til minst 12 ukers alder av hensyn til kattemors velferd.