To av kattungene var druknet, mens de fire øvrige klarte seg.

Nestleder Therese Simonsen Rye hos Dyrebeskyttelsen Norge i Tromsø sier at det heldigvis er meget sjelden at man opplever slikt.

– Å forsøke å drukne seks små kattunger i en plastpose i sjøen ved bowlinghallen i Storøyvalen i Svolvær mandag er ikke måten å bedrive et seriøst dyrehold på.

Les også: Fant amme til forlatt kattunge

En grusom handling, sier Dyrebeskyttelsen

– Dette er en ufattelig grusom handling, sier hun til Lofotposten tirsdag.

Etter de opplysninger Simonsen Rye har fått skal kattungene bare være tre til fire uker gamle, og kattunger bør ikke tas fra moren før i 12 ukers alder.

– Eierne til katter bør kastrere kattene sine dersom man ikke ønsker kattunger. Vi ser at dette med uønska ungekull ofte går igjen hos de samme eierne.

– Å spørre dyrebeskyttelsen om hjelp i siste instans er en langt mer human måte enn å gjøre ting som dette.

– Selv det å ta ungekullet med til veterinær og få dem avlivet dersom man ikke har mulighet til å få dem gitt bort, er langt å foretrekke framfor å drukne dem i sjøen, sier Therese Simonsen Rye.

Les også: Katt guider klatrere til Svolværgeita

Flere bør kastrere kattene sine

Hun forteller at det å kastrere katter er en god måte å unngå uønskete kattungekull på.

– Det gjør i tillegg at katter ikke streifer omkring på samme måte, og bidrar derfor til å hindre spredning av sykdommer.

– Vi vet ikke så mye konkret om hva som har skjedd i Svolvær, bare at kattungene ble funnet, og to var døde mens de fire øvrige nå er i godt hold hjemme hos vår stedlige representant Elisabeth Engen i Kabelvåg. Hva som videre vil skje med dem, er ennå uklart.

Simonsen Rye forteller også at Dyrebeskyttelsen Norge for ei uke siden fikk melding fra Reine i Lofoten om fem morløse kattunger. De ble tatt hånd om i et lokalt «krisehjem», og deretter sendt til Tromsø. Men en unge var så svak at den døde, mens de fire øvrige nå klarer seg fint i krisehjem i Tromsø.

Saken er ikke meldt til politiet i Svolvær.

Les også: Frykter utbrudd av katteaids

Dyrebeskyttelsen Lofoten

– Kattungene har det fint hos meg i krisehjem inntil videre, selv om det har blitt litt nattevåk den siste natten, sier stedlig leder Elisabeth Engen i Lofoten for Dyrebeskyttelsen Norge.

Hun sier de nå får flaskemelk med morsmelkerstatning i påvente av at man finner en kattemor som kan amme dem.

– Helst bør de vokse opp med ei ekte kattemor, sier Elisabeth, som forteller at de ble funnet av en mannsperson og levert til butikken Spar Storøya like ved, som varslet henne bare en time etter funnet.

Da ble de straks hentet og tatt vare på hos Elisabeth Engen i Kabelvåg.

Les også: Ser du hva katten har svelget?