– I år blir siste år vi står som arrangør, men vi håper at marsjen lever videre. Vi ser at det har blitt litt for mye for oss de siste årene. En god del av dugnadsgjengen har rett og slett dødd ut, sier Sissel Pedersen, leder for Digermulen Brass Band.

Keisermarsjen har blitt arrangert hvert år siden 1989, og samtlige år har Digermulen skolekorps/Brass Band stått som arrangør.

– Vi la ned korpset i 2015, men hadde vår aller siste konsert i 2017. Keisermarsjen er det eneste Digermulen Brass Band har gjort de siste årene. Vi synes egentlig det er greit å gi oss nå.

Fra hele verden

I løpet av årene marsjen har eksistert, har nærmere 3900 personer deltatt på Keisermarsjen.

– Vi har hatt deltakere fra hele verden, og mange kommer tilbake år etter år, sier Pedersen.

Hun forteller at det har vært deltakere fra blant annet Argentina, Østerrike, Frankrike, Canada, Norge, USA og Finland. De siste årene har det årlig vært rundt 300 turgåere.

– Det er flott at så mange deltar. Digermulen er jo en liten plass med bare litt over hundre innbyggere.

Vemodig

Sissel Pedersen sier at hun synes det er litt vemodig å gi seg som arrangør, men at det er riktig.

– Selv om vi gir oss som arrangør, så betyr det ikke at vi ønsker at marsjen skal legges ned. Både jeg og andre ildsjeler i Digermulen Brass Band er villige til å stille på dugnad neste år, men vi ønsker ikke å ha ansvaret. Hvis det er noen som har lyst til å holde liv i Keisermarsjen, så skal de få alt av utstyr vi har tilgjengelig. Drømmen er jo at marsjen skal leve videre, sier Pedersen.

Hun forteller at hun ikke har vært i kontakt med noen som potensielt kunne stått som arrangør, men hun håper det finnes noen som vil ta ansvar for å arrangere den 10 km lange fjellmarsjen.

– Kanskje er det et idrettslag eller en forening i kommunen som kunne tenkt seg å arrangere marsjen. Vi har ikke endret så mye på konseptet siden oppstarten i 1989, men det hadde vært artig hvis noen tok marsjen et steg videre.

Veteran

Gaute Laberg fra Bodø (37) har deltatt på Keisermarsjen i alle år, og skal selvfølgelig delta i år også. Han er den eneste utenom arrangørene som har deltatt hvert år. Han forteller at han begynte å gå Keisermarsjen sammen med sin far, og at han nå går turen sammen med sine egne barn.

– Det er synd hvis marsjen må legges ned. Jeg bare antok at det var noen andre som skulle overta.

Keisermarsjen er selve kjernen i Digermuldagene. På fredagen vil det være pubkveld, og på lørdags formiddag vil det være ulike boder og salg av kaffe og kaker.