Det er høysesong for turismen, og med det både mer søppel i søppelbokser, økt parkering ulike steder, samt camping.

Kirkegårdene rundt om i Vestvågøy får sitt.

– Alle må si fra

Kirkeverge Anne Lise Haakestad, maner nå til felles innsats for å holde god ro og orden rundt om.

– Kirkegårdene er et sted hvor besøkende skal kunne sørge og få ro. Blir det fint vær nå, kan vi få en utfordring med camping. Det er veldig lettvint på kirkegårdene, hvor det er vann og søppelbokser. Kirkegårdene er en kollektiv sak, hvor alle bidrar. Det påvirker alle hvor fin kirkegården er, slik at camper noen må alle si fra, oppfordrer hun.

Det er ulike utfordringer på like kirkegårder. (Lp-pluss) Vekket turister som campet på kirkegård

– I Storfjorden er det mye bobiler. På Vold stopper de og fyller opp søppeldunkene, mens i Skifjord tørker de klær på kirkegårdsgjerdet. De ødelegger jo ikke noe, men det skal ikke være slik, sier Haakestad.

Ikke minst kastes det mye søppel i kasser ment for blomsteravfall og lignende som kommer av stell av gravene.

(Lp-pluss) Søppelproblem på kirkegårdene

Løse hunder

Det kommer også klager om løse hunder på kirkegården. (Lp-pluss) –Å slippe hunder løs på kirkegården, oppfatter vi er i strid med politivedtektene

Det er i alt 13 kirkegårder på Vestvågøy, og Haakestad sier det kollektive er viktig, da kirken ikke har noen mulighet med å føre tilsyn med alle, hele tiden.

– Vi har satt opp skilt med «no camping», men det campes utenfor og på kirkegårdene. Vi kan ikke være over alt og derfor må alle som bruker kirkegården være med på å følge opp, sier hun.