Kirkegårdsdriften på Vestvågøy er i trøbbel: – Ta avfallet med hjem

Kirkeverge: Anne Lise Haakestad i Vestvågøy.

Kirkeverge: Anne Lise Haakestad i Vestvågøy.

Artikkelen er over 1 år gammel

I vår havarerte lastebilen til Vestvågøy kirkelige fellesråd. Det viste seg at det ikke var enkelt å få tak i en ny. Mangel på lastebil vil trolig gjøre at søppelhåndteringen på kirkegårdene må gjøres manuelt.

DEL

Kirkeverge Anne Lise Haakestad i Vestvågøy er oppgitt etter at lastebilen deres havarerte.

– 2019 kan bli året da alt som kan gå galt, gikk galt. Vi vil få store utfordringen siden lastebilen fikk motorhavari. Lastebilen er navet i organiseringa av virksomheten på våre 13 kirkegårder, både graving, søppelhåndtering, transport og annet forefallende arbeid. Og ikke hadde vi trodd at det var så vanskelig å få tak i en tilsvarende bil, opplyser Haakestad.

Det viser seg at tilsvarende lastebil med krokløft, kran og under 7,5 tonn ikke var å oppdrive, på kort varsel.

– Heldigvis hadde vi satt av investeringsmidler for 2020. Men selv om vi omprioriterer disse til 2019, tar det rundt fire måneder fra vi bestilte ny til den er operativ hos oss. Altså hele sommeren. Vi har nå anskaffet en midlertidig uten kran og uten krokløft, forteller hun.

En bil uten kran og krokløft skaper store utfordringer.

-Søppelhåndteringa blir en stor utfordring. All tømming foregå med handmakt. Tidkrevende og fysisk utfordrende for dem som jobber der. Det har vi knapt tid til, og har følgende utfordring til alle som er på kirkegårdene: Ta søppelet med hjem, sier Haakestad som ser for seg at de må gå til det skritt å ta bort søppelkassene.

– En mulighet vi har vurdert og vurderer fortsatt er å fjerne alle søppelkassene i år. Da må alle ta med seg søppelet sitt. Vi har ingen økonomi eller tid til å gjøre dette skikkelig i år, siden vi får en merutgift på ca. 200.000. Og vi er fortsatt mye plaget med manglende sortering som koster oss 10–20.000 i løpet av sommeren, som er rein latskap hos dem som bruker søppelsorteringa. Alt er godt merket, sier Haakestad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken