I mai ble det kjent at Sisu design lab AS valgte å avvikle selskapet etter nesten ti års drift.

Nå har selskapets to ansatte fått nye utfordringer hos forsknings- og formidlingsbedriften SALT i Svolvær.

– Bakgrunnen for dette er den dårlige nyheten jeg leste om i Lofotposten, nemlig at Sisu skulle avvikles. Det var virkelig et slag i magen for oss, som har brukt selskapet så lenge det har eksistert – og Anders Balteskard helt siden SALT ble etablert, forteller daglig leder Kjersti Tønnessen Busch.

– Vi har hatt et svært godt samarbeid med Jarle og Anders på mange ulike prosjekter opp igjennom årene, og jeg tok derfor initiativ til et møte der vi diskuterte ulike muligheter for hvordan vi kunne fortsette samarbeidet.

Med hjerte og hjerne

15. august gikk Balteskard og Frivold derfor inn i ny og fast jobb ved SALTs hovedkontor i Svolvær.

– Vi har utviklet oss sammen med SALT gjennom mange morsomme prosjekt, og ser at det også finnes potensial til å utvikle oss videre i selskapet – både sammen og individuelt som designere, sier Balteskard.

De to nyansatte er også enige om at de setter pris på å jobbe i det de betegner som en viktig forsknings- og formidlingsbedrift.

– Her får vi jobbe med både hjerte og hjerne, og med formidling i mange ulike kanaler, påpeker Frivold.

Designerne setter også pris på å få være med på prosjekter fra start til slutt.

– Vi vil nå få mulighet til å komme inn i prosesser på et tidligere tidspunkt. Ofte kommer design inn som siste ledd i et prosjekt, mens nå får vi mulighet til å i større grad bruke designmetodikk og luke ut feil og mangler tidlig. Som designer møter man nemlig ofte på utfordringen om at mange ikke innser verdien av design og betrakter det som en kostnad i stedet for en investering. Design er ikke bare pynt, men også metode, påpeker Balteskard.

Nye muligheter

SALT har nå 26 ansatte fordelt på hovedkontoret og 10 distriktskontor – fra Båtsfjord i nord til Bergen i vest og Lysekil sør i Sverige.

– Jarle og Anders kommer inn i et sterkt fagmiljø, men tilfører også verdifull kompetanse som gir oss unike muligheter. Vi vil kunne bruke denne kompetansen både på utstillinger og andre prosjekt som vi også tidligere har samarbeidet om, men også på nye områder – eksempelvis for å gjøre faglige utredninger letter tilgjengelig, sier Tønnessen Busch.

– For oss er det et stort løft å sulle ansette to nye personer. Ofte legger vi en plan om hvor mange nye vi kan ta inn hvert år, men av og til må man også gripe sjansene når de byr seg. Jeg er derfor glad for at vi fikk snudd en dårlig nyhet til en skikkelig gladsak, avslutter hun.