Valgkort på papir eller på mobilen gjør det rett nok ørlite grann kjappere, men forskjellen er knapt et lite minutt. Med andre ord, du kan komme som du er, og stemming er ikke vanskelig.

Slik gjør du

Lofotposten har møtt Kjetil Jørgensen, som er leder for informasjonsenheten i Vestvågøy, og politisk sekretær Lisa Mevold.

De tar oss raskt gjennom hvordan man gjør det når man kommer til stemmelokalet, enten det er på valgdagen, eller man møter opp på rådhuset for å forhåndsstemme.

- Det første du gjør er å legitimere deg, og vi anbefaler folk å ha med legitimasjon, for det er ikke sikkert valgfunksjonæren vet hvem du er, selv om man har sett hverandre før, sier Jørgensen.

Mevold og Jørgensen har ansvaret for at valget skal gå riktig for seg, og de er enige om at trygge og gode valgfunksjonærer er viktige for at gjennomføringen skal bli god.

Her kommer deres kortversjon av hvordan man stemmer:

- Når vi har sett legitimasjonen, eller vi er sikre på at dette er en person vi vet hvem er, går velgeren inn i avlukket og vi trekker for gardina. Inne i avlukket ligger det stemmesedler for alle partier som stiller til valg. Hvis du ikke ønsker å gjøre endringer, er det bare å ta seddelen for ditt parti, og brette den motsatt vei. Så tar du den med ut og får den stemplet. Deretter legger du den i stemmeurna mens en valgfunksjonær ser på, forklarer Mevold og Jørgensen.

Lov å stryke

Og skulle du ha lyst til å endre på kandidatene på stemmeseddelen, så er ikke det vanskelig det heller:

- Ønsker du å fremme en kandidat, skriver du ønsket plassering på lista i ruta foran navnet til kandidaten. Du kan også stryke en kandidat ved å krysse av for dette i ruta bak navnet på vedkommende, kan Mevold fortelle.

Mevold og Jørgensen kan også hjelpe velgere som er fra andre kommune med å få stemt, og det kan du gjøre helt frem til fredag 10. august.

Skal du stemme ved sametingsvalget, vil du få utdelt en konvolutt med alle stemmesedlene, og der vil det også være en konvolutt som din stemme skal oppi.

- I Vestvågøy er det flere enn 30 innbyggere i samemantallet, så i Vestvågøy kan du også stemme ved sametingsvalget på selve valgdagen, opplyser Lisa Mevold.

Hun påpeker også at valgfunksjonærene har taushetsplikt:

- Skulle det oppstå en situasjon der du gjør en feil slik at vi ser hva du stemmer, så er det ingen andre som får vite det, forsikrer hun.

Denne kommunen må ha eget samevalgstyre