Det melder Nordland fylkeskommune i en pressemelding onsdag.

De siste dagene har det vært mye debatt om hvor tilbudet skal legges i Lofoten der både Leknes og Svolvær har vært spilt inn. Fylkeskommunen varslet i forrige uke at Lofoten får kjeveortopedi - men ville da ikke si hvor.

Nå er det altså klart.

– Geografisk sett er den beste løsningen å legge tilbudet til Leknes. Vestvågøy er den mest folkerike kommunen i Lofoten, og Leknes er sentralt plassert. Eksempelvis vil pasienter fra Moskenes kommune få ganske lang reisevei hvis tilbudet blir lagt til Svolvær, sier fylkesråden med ansvar for tannhelse, Christian Torset, og påpeker at fylkestinget først må stille seg bak fylkesrådets forslag.

I Vågan løftet Høyre frem plassering av kjeveortopeden ved tannklinikken her, da Nordland Høyre besøkte Svolvær mandag. I Vågan har både Høyre og Ap skissert tidligere løsninger for å få kjeveortoped etablert der.

Tidligere har politikere og gårdeieren på Leknes pekt på lokalisering på Vestvågøy - og svært mange pasientreiser til Bodø for kjeveortopedisk behandling.

Ønsket om et kjeveortopedi-tilbud i Lofoten har vært stort gjennom flere år. I 2019 løftet Sp-politiker Anja Trones saken i kommunestyret i Vestvågøy - og viste til stor belastning med reise til Bodø.

Fylkesrådet ønsker nå å sette av penger til et kjeveortopeditilbud i Lofoten. Opp mot 2000 reiser for pasienter som de siste årene har måttet reise til Bodø for å få behandling, kan dermed gjøres i Lofoten.

Det har vært flere utfordringene knyttet til både økonomi og tilgang på fagfolk med rett utdanning. Men etter at fylkesrådet nå foreslår å opprette tilbudet i Lofoten, er altså den beste plasseringen i følge Torset at tilbudet legges til Leknes.

– Leknes er sentralt i Lofoten og vil gi et godt tilbud til denne pasientgruppen. Pasienter fra Værøy og Røst regner vi med at fortsatt vil ønske å reise til Bodø, avslutter fylkesråd Torset.

Det har for mange år tilbake vært kjeveortoped på Leknes. I Svolvær har det også vært et ambulerende tilbud for mange år siden.