Den tverrfaglige branngruppa i Lofoten består av representanter fra El-tilsyn, brannvesen og politi. De etterforsker alle branner i Lofoten.

Produksjonsfeil

I november var det et branntilløp i et bolighus på Hol i Vestvågøy, og branngruppa kunne fort fastslå at det var en feil med varmtvannsberederen som var årsaken. Strømtilkoblingen til tanken har en klemmehylse som har hatt en dårlig klemmefunksjon. Det har ført til at det har oppstått en lysbue. En lysbue kommer på kort tid opp i temperatur mellom 2500 og 5000 grader.

– Berederen var produsert av Oso og av serien Super S. Oso har gått ut med at de har hatt en lignende feil med en serie som ble produsert i 2010. Denne berederen er produsert tidligere i 2010. OSO er informert og er svært interessert i at folk sjekker opp sine varmtvannsberedere. Denne typen skiller seg ut ved at den har en grått plastlokk på toppen, og tas dette av kommer lappen med serienummer fram, sier Terje Pedersen og Edgar Karlsen i branngruppa.

Sjekk selv

De opplyser at folk lett kan sjekke om deres bereder har denne feilen.

– Det er bare å gå inn på nettsiden ledning.oso.no. Her får du all informasjonen du trenger. Du taster inn serienummeret, og du får tydelig beskjed om din bereder er blant dem som kan ha en feil. Er din bereder i den serien det er feil med så får du opplysning hvordan du skal forholde deg. Selve feilen er lett å utbedre, sier Karlsen.

– Du kan også kontakte din lokale leverandør, legger han til.

Pedersen forteller at Oso har skiftet delen på svært mange av berederne det gjelder, men det er fortsatt mange igjen.

Både han og Karlsen ber folk om å være ekstra oppmerksom på varmtvannsberederne.

– Varmtvannsberederne blir gjerne gjemt bort i en kjeller eller bygget inn. Det gjør at de sjeldent sjekkes, og det kan også gå lang tid før eventuelle feil avdekkes. Et godt tips er å installere en seriekoblet røykvarsler i det rommet der berederen står. Tidlig varsling er den viktigste faktoren for å berge liv, sier de to i branngruppa.