Klart for massevaksinering

Årets vaksiner for sesonginfluensa er nå på plass og Vågan kommune vil gjennom sine legekontor tilby vaksinen gjennom massevaksinering tirsdager og torsdager.

DEL

Det opplyser Vågan kommune ved kommuneoverlege Jan Håkon Juul, i en pressemelding. Vaksinen vil kun gis til personer som har bestilt tid på forhånd.

– Årsaken til metoden for vaksinering er for å opprettholde så godt smittevern som mulig. Tid for å få satt vaksinen bestilles gjennom kommunens hjemmesider. Du vil ta kontaktes per sms med tidspunkt for oppmøte i Storgata 50. Alternativt kan man ringe Svolvær legesenter for timebestilling, opplyser Juul.

Vaksinen er forbeholdt risikogruppene før 1. desember. Dette er risikogruppene:

 • Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko.
 • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem.
 • Alle fra fylte 65 år.

Barn og voksne med:

 • Diabetes type 1 og 2.
 • Kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt.
 • Kronisk nevrologisk sykdom eller skade.
 • Nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. kreft, HIV, revmatoid artritt og andre sykdommer).
 • Svært alvorlig fedme (KMI over 40).
 • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege.

I tillegg anbefales influensavaksine til:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Personer som bor sammen med immunsupprimerte pasienter.
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Om sesonginfluensavaksinen for 2020/21:

Sesonginfluensavaksinene inneholder tre eller fire influensavirustyper – to A-stammer og en eller to B-stammer. Influensavaksiner skiller seg fra andre vaksiner ved at de må tilpasses endringene hos virus og derfor forandres fra år til år.

Effekten av influensavaksine varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det vil si at omtrent 6 av 10 av dem som vaksineres er beskyttet mot influensasykdom. Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres. Noen får influensa til tross for vaksine. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp.

– Det er veldig viktig å huske at denne vaksinen ikke vil beskytte mot koronavirus, men det anbefales sterkere enn noen gang å ta influensavaksinen for å dempe risiko for å få begge deler, og at helsevesenet skal belastes med både influensavirussesong og koronavirusutbrudd samtidig. Risikoen for å belaste helsevesenet slik at folk ikke får den hjelpen de trenger for også andre vanlige sykdommer reduseres betydelig ved at så mange som mulig som kan få alvorlige forløp ved influensa og/eller korona vaksineres mot influensa. Dette gjelder da også helsepersonell som står i risiko for å spre influensa til personer med risiko spesielt på legekontor, i hjemmetjeneste og i sykehjem, skriver Juul i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken