Gå til sidens hovedinnhold

Klimakrise...?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg undres. Ja, jeg undres på så mangt.

Jeg er glad i og stoler på de tørre tall - de tørre tall er ikke politisk, eller kan vris og vendes for å ha en mening. Så jeg ser så ofte på de tørre tall.

Jeg leser i aviser og på nett. Og jeg skremmes av de store bokstaver, som sier det er krise. En klimakrise. Jorden koker og havet stiger sies det. Jeg bevrer og skjelver – for det er visst sist i denne tid: Ja, det er visst sist i denne tid – akk og ammen hva skal til nu? for å berge oss fra denne grusomme klimakatastrofen, og havet som skal ta oss- ja, svelge oss og sakte drukne hver især?

Så ser jeg litt på de tørre tall. Og jeg undres. For de tørre tall sier noe annet enn hva de sier, de som hyler og skriker som høyest.

Havet stiger. Ja, huff det stiger. Blir det hundrede eller de tusen meter? Ja, det er det de skriker- de som skriker og roper mest.

Så ser jeg på de tørre tall. De tørre tall som ikke lyver eller smiler eller vrir sitt ansikt. De tørre tall sier noen cm de siste hundrede år. De siste hundrede år har vår temperatur heldigvis og Gudskjelov økt med en grad. Kornet har grodd og vekster har økt, og folk har fått sin mat.

Så ser jeg ennå engang på de tørre tall. På temperatur ja, huff da må jeg visst gremmes sier de hylende og skrikende.

Men hva ser jeg på de tørre tall? Jo, jeg ser da jeg var tyve – de samme tall som nu. Det var deilig å sitte under solens lys. Bli stekt og varmet av solens lys. Og varmt og godt det var en sommers dag – og likeens er det nu for dem som er tyve. Ja, det sier de -di tørre tall – for tall kan ikke lyve.

Vær obs du mann og kvinne. Nei, ikke på dem som hyler og skriker, men på de tørre tall. Det blir kaldt nu og i mange år blir det det.

Solen, vår livgivende lys og kraft er stilner, og tar det rolig de nest år. I en generasjon eller to vil den stilne før det på nytt vil gi livgivende kraft. Åkrene vil stå gulnet og visne i årelang tid.

Sult og nød skal komme.

Måtte det bli at folk lyttet til Aristoteles ord.

Måtte det bli at folk lyttet til mine stillfarne ord

Og måtte det bli at folk lyttet til de tørre tall.

Kommentarer til denne saken