Kloakken fra Leknes kan bli pumpet til Nappstraumen

Artikkelen er over 2 år gammel

Avløpene innerst i Buksnesfjorden kan komme til å bli renset på Storeidøya, og pumpet til Nappstraumen.

DEL

Det foreløpige prisanslaget for denne løsningen er 75,6 millioner kroner, og ligger per nå an til å bli anbefalte løsning over hvordan rydde opp i kloakkproblemene ved Breidablikk og Mjåneset på Leknes.

Les mer: Avløp fra Fygle havner fortsatt i Mjåneset

Det kom fram i en orientering i Vestvågøy kommunestyre tirsdag, fra prosjektleder Prosjekt og infrastruktur i Vestvågøy kommune, Martine Horn Gjernes. Hun vil til høsten legge fram et komplett forslag om valgte løsning, utbygging i etapper, prisanslag og tidshorisont.

Arbeidet er godt i gang.

- Det vil koste rundt 25 millioner kroner å bygge et renseanlegg. Norconsult har anbefalt å samle alt i ett anlegg, i stedet for å dele i to mindre. Det vil lønne seg. Rensingen vil gjøre at vi blir kvitt 20 prosent slam. Det gjør at vi må tenke vannforhold, strømningsforhold og topografi. Buksnesfjorden har utfordringer, og derfor har vi bedt Norconsult vurdere Nappstraumen, sier Gjernes.

Konkret ser Gjernes for seg bygge renseanlegget på Storeidøya mellom Leknes og Gravdal.

- Dette er en veldig god lokalitet. Det er et industriområde, godt unna boligbebyggelse, og infrastrukturen er ferdig. Dette er alternativ 1. Vi har lagt opp til at prosjektet kan bygges i etapper. Første etappe blir byggingen av renseanlegget. Det kjøres i gang i etappe to, når vi får bygd en pumpestasjon i Halsvågen. I etappe tre bygger vi en pumpestasjon i Mjåneset, ved Ritas kiosk på Leknes, og ved Breidablikk. Etter etappe tre vil vi se at all kloakken i Leknesfjæra blir borte, sier hun.

Etappe fire blir en overføringsledning, og utslipp i Nappstraumen.

Deretter kommer innsamlingen fra Gravdal.

Prosjektet går inn i rulleringen av hovedplan avløp. Vestvågøy kommunestyre vil få saken til behandling i løpet av høsten.

Det haster å gjøre noe. Det har tidligere kommet fra at flere kloakkavløp er i ferd med å kollapse. Kun to av i alt 20 avløp på Vestvågøy, renses. Buksnesfjorden er forurenset.

Les mer: Flere kloakkavløp er i ferd med å kollapse på Vestvågøy

Les også: Diskusjon om kloakkutslippene i Vestvågøy:- På tyve år har det ikke skjedd en damn shit

Artikkeltags