Klokt råd fra Asbjørn (91)

Fornøyd: Asbjørn O. Johansen er fornøyd med timen, og synes det er betryggende at sjåførskolelæreren knapt fant noe å pirke på.

Fornøyd: Asbjørn O. Johansen er fornøyd med timen, og synes det er betryggende at sjåførskolelæreren knapt fant noe å pirke på.

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.En bilfører som har kjørt bil siden midten av førtitallet kunne finne på å slå seg for brystet og mene at det siste han trenger her i verden er en kjøretime.

Men det er ikke alltid at lang erfaring trumfer alt annet. Trafikkbildet har endret seg, og det endrer seg hele tiden.

Og kort oppsummert: Det blir ikke enklere å kjøre bil.

Asbjørn O. Johansen, som altså har kjørt bil siden krigen, og tok førerkort i 1947, har skjønt at trafikken endrer seg.

Han tar derfor en helt frivillig kjøretime før han skal få ny helseattest, som i praksis er fornyelse av førerkortet.

Da får han kjørelærerens respons på hvordan han ter seg i trafikken, og han ber også om å få det påpekt hvis han har lagt seg til "svinvaner", som han selv kalte det.

Den godt voksne kjøreskoleeleven oppfordrer andre eldre bilførere til å gjøre det samme, og for å få fokus på det, inviterte han Lofotposten med på kjøretimen.

Sammen med Johansen, og kjøreskolelærer Tommy Ramberg, fikk vi se hvordan slik oppfrisknings-undervisning foregår.

Vi kan ikke si annet enn at vi støtter Asbjørn O. Johansen fullt ut når han oppfordrer flere til å ta en slik time, og det er helt sikkert riktig det Tommy Ramberg sier om at slik oppfriskning og korreksjon kan gjøre at bilførere kan beholde førerkortet lengre.

Ramberg oppfordrer også eldre bilførere til å vurdere bil med automatgir, da det gjør det enklere å holde fokuset på kjøringen. Slike valg er jo opp til den enkelte, men det kan jo være verdt å merke seg det den erfarne kjøreskolelæreren sier

Det er for øvrig slik at kjøretimer er noe alle kan kjøpe. Det er fritt fram. Kanskje noe å tenke på når man skal ut på veien for å øvelseskjøre med sine håpefulle. Kanskje er ikke det man har lagt seg til når det kommer til plassering i rundkjøringer eller avstand til forankjørende noe man skal bringe videre til neste generasjon!

"Svinvaner" som Asbjørn O. Johansen velger å kalle det, er noe man kan tilegne seg lenge før man når Johansens alder.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken