Spanderte julemiddag på enslige flyktninger

Artikkelen er over 2 år gammel

Lofoten Turistsenter inviterte enslige flyktninger bosatt i Vestvågøy til julebord.

DEL

Det ble knyttet tette bånd mellom beboerne på mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Knutstad og innbyggerne i bygda i Nord-Borge. Båndene er ikke kuttet selv om mottaket som ble drevet i den tidligere bygdeheimen ble lagt ned i oktober.

– Ungdommene som bodde der var hjelpsomme, stilte opp for folk i bygda som trengte en håndsrekning. Det er blitt veldig stille her etter at mottaket forsvant. Vi savner livet de skapte i bygda.

Det sier Mona Müller som i nesten ett år har drevet Lofoten Turistsenter i bygda. Torsdag ettermiddag inviterte hun enslige flyktninger og ansatte i flyktningenheten til julebord. Det var hennes måte å vise at bygda har ungdommene fortsatt i tankene. 30 tok turen til Knutstad.

– De er uten foreldre og nettverk her. Vi vil være med å vise at de har venner på Vestvågøy. Jeg håper ungdommene har en fin stund sammen med venner, og med oss, sier Müller.

LES OGSÅ: Ole-Petter fikk Inkluderingsprisen: – Jeg synes det er artig å bidra!

– Fint å være tilbake

– Veldig fint å være tilbake her, sier Mohammad Mosa Shahvali som bodde i tre måneder på mottaket på Knutstad fram til han fikk opphold og flyttet inn i boligfellesskap på Fygle.

Sammen med Navid Shesuel, Maiwand Sato og Imal Seddiqi synes han det er hyggelig å bli invitert til turistsenteret. Nå er Mohammad og tre av kompisene i ferd med å avslutte ungdomsskolen. Navid Shesuel er elev ved snekkerlinjen ved Vest-Lofoten videregående skole. Alle fire er fra Afghanistan.

– Jeg skal utdanne meg til rørlegger, forteller Navid.

Også den tidligere driveren av Lofoten Turistsenter, Irene Arntzen, var på plass. Hun fikk status som bestemor av beboerne på mottaket, og bidro sterkt til at de fikk en plass i lokalsamfunnet.

– Det er godt å se at det går bra med dem. To av dem som bodde her kommer for å feire jul med meg. En er på mottak i Troms, den andre har fått opphold og bor i Trondheim. Det gleder jeg meg til, forteller Arntzen.

Julebord: Ca. 30 enslige flyktninger og ansatte i enheten tok turen til Knutstad for å møtes rundt middagsbordet.

Julebord: Ca. 30 enslige flyktninger og ansatte i enheten tok turen til Knutstad for å møtes rundt middagsbordet.

– Positiv gjeng

Mona Müller tar imot tallerkener, og får julestjerne fra Abdulsamad Hassan som takk for måltidet.

– Man skulle tro at det ville oppstå problemer når 50 enslige ungdommer fra andre land og i en vanskelig situasjon bosettes i en liten bygd. Men det skjedde aldri noe negativt. De var positiv og hjalp oss med det de kunne. Vi sitter igjen med kun positive erfaringer. Julebordet er en liten gjengjeldelse fra oss, sier Mona Müller.

De fleste flyktningene som er bosatt i Vestvågøy er fra Somalia, 80 personer. 70 kommer fra Afghanistan og Syria.

Fornøyd: Navid Shesaul, Mohammad Mosa Shahwali, Maiwand Sati og Imal Seddiqi synes det var hyggelig å bli invitert til Lofoten Turistsenter.

Fornøyd: Navid Shesaul, Mohammad Mosa Shahwali, Maiwand Sati og Imal Seddiqi synes det var hyggelig å bli invitert til Lofoten Turistsenter.


Artikkeltags