Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen ber folk i to områder på Ballstad om å evakuere umiddelbart

Artikkelen er over 1 år gammel

Vestvågøy kommune sendte denne meldinga ut mandag formiddag:

«Vestvågøy kommune vurderer at skredfaren er stor i Ballstadura og i Kræmmervika. Vi ber de som bor langs Ballstadlandet 114–185 og Kræmmervikveien 15–39 om å evakuere ut av området inntil en nærmere vurdering av skredfaren er gjort."

Kommunen har benytta lokasjonsbasert varsling og har sendt sms til alle som befinner seg i området.

Flere evakuert

Like før klokka 14.00 melder informasjonssjef Rune Andreassen i Vestvågøy kommune at redningsskøyta har bistått med å hente 13 beboere på Ballstadlandet som nå er brakt i land på Ballstadøya.

Like etter klokka 15 mandag ettermiddag melder «Det Norske Veritas» at de har evakuert 20 personer fra Ballstadlandet og inn til kai ved Jokerbutikken i Ballstad.

Andreassen kan fortelle at tre reisende er innlosjert på Solsiden Brygge på Ballstad, og at 15 bygningsarbeidere er sendt til Mortsund. Det samme er åtte turister. Ifølge Andreassen er det mulig at Vestvågøy kommune blir nødt til å innkvartere fire personer til.

- Vi er veldig glad for at det er mulig å få ordnet ting på kort varsel og for at Solsiden Brygge og Mortsund stiller opp, sier Andreassen.

Såvidt han er kjent med har resterende evakuerte funnet seg plass å bo. De som ikke har noen å være hos, og som trenger overnatting, kan kontakte personell fra Vestvågøy kommune på kaia.

Kriseledelse

Da Lofotposten fikk tak i rådmannen var kommunens kriseledelse samlet for å vurdere tiltak. Klokken 12.50 gikk evakueringsvarselet ut for innbyggere på Ballstadlandet:

– Evakueringen blir opprettholdt inntil geolog har vurdert rasfaren, sier Kjell Idar Berg.

Hva med hjelpen til hjemmeboende eldre?

– Situasjonen for hjemmetjenesten er i ferd med normalisere seg, men vi har ikke full oversikt før brøytemannskapene har fått ryddet veiene. Fortsatt gjenstår en del brøyting før samtlige veier er framkommelig, sier Berg.

Kommunen har kontakt med Boreal som kan stille med busser dersom det er nødvendig å flytte innbyggere fra ett sted til et annet. Også overnattingsbedrifter er kontakta av kommunen med tanke på et eventuelt behov for å tilby overnatting til evakuerte.

Heimevernet er også logga på og er klare til å bistå kommunen dersom det er nødvendig.

Geolog kommer

Vestvågøy kommune informerer ved 15.30-tiden på sine nettsider at rådmann Kjell Idar Berg har fått beskjed om at det vil komme en geolog til Leknes tirsdag morgen.

Ifølge Andreassen gjør kriseledelsen nå vurderinger i andre skredutsatte områder i kommunen fortløpende. Han regner med at de vil benytte seg av lokalsjonsbaserte varslinger flere steder i Vestvågøy utover kvelden.

Ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg, rådmann Kjell Idar Berg og lensmann Asbjørn Sjølie ber folk om å vurdere eget bosted.

– Hvis du bor på en plass der du er kjent med at det har gått ras tidligere, eller føler deg utrygg, oppfordrer vi på det sterkeste til å bo hos andre til man vet mer om farenivået, sier de.

De påpeker at det er mange som sitter på god kunnskap om rasfaren der de bor, ikke minst ut ifra historikk.

– Hvis du vet at det tidligere har gått ras der du bor, ber vi innstendig om at du umaker deg med å ta opphold et annet sted. Ikke nøl med å flytte ut hvis du har en dårlig følelse rasfaren rundt eget bosted, sier de.

Tidligere i dag gikk det ras i Kræmmervika:

Snøraset traff husveggen: – Det kom et stort ras til like etterpå

(krever innlogging)

Kommentarer til denne saken