Gå til sidens hovedinnhold

Kommunene ser på nye tiltak mot koronaviruset: - Vi vurderer å stenge av Lofoten ved hjelp av politi/heimevern

Ordfører Remi Solberg sier at det vurderes å stenge innfartsårene til Lofoten ved hjelp av politi og eller heimevernet.

Ordfører Remi Solberg oppsumerer hva som gjøres lokalt, og hva som vurderes av tiltak for å forhindre koronasmitten å nå Lofoten.

-Det er fortsatt ansett som det aller viktigste å hindre tilførsel av smitte, og med det mener vi å unngå å få reisende inn i vårt område. Her er det truffet mange tiltak nasjonalt, men også regionalt. Ikke minst med det påbudet som kom fra kommuneoverlegene i går, lørdag, om utvidede karantenebestemmelser for reisende hit, sier ordføreren på kommunes hjemmesider.

Samme praksis

Han er også i løpende kontakt med de andre ordførerne i vår region, og kommuneoverlegene. Det som nå er løftet opp, er et ønske om å ha samme praksis i alle kommunene om hva man tilbyr av aktiviteter til de turistene som er her, slik som rib-turer og lignende.

-Dette berører to forhold. For det første ønsker vi ikke å samle folk i grupper av smittehensyn, og for det andre ønsker vi ikke å gjøre det attraktivt å være turist i Lofoten nå. En del aktiviteter innebærer også risiko for skader, og vi vil helst minimere disse for ikke å belaste helsevesenet unødig, redegjør Solberg.

Han understreker samtidig at vi skal oppføre oss, og han henstiller til folk om å ikke være uvennlig mot tilreisende.

-Vi må forsøke å unngå situasjoner der folk er uvennlige, og "huter" turister. Det tjener ingen hensikt, sier ordfører Solberg.

Vurderer å stenge av Lofoten

I den sammenhengen ser han derfor enda strengere kontroll med hvem som hit som et stadig tilbakevendende tema, som både kan dempe konflikter og minske frustrasjon, i tillegg til å hindre smittespredning:

-Vi vurderer derfor nå å stenge Lofoten fysisk ved hjelp av politi og /eller heimevernet. Geografien vår gjør dette mulig. Jeg sier ikke at vi kommer til å gjøre det, men folk kan få vite at det blir vurdert, og saken er allerede drøftet med politi og heimevern, redegjør Remi Solberg.

Han forstår folks frustrasjon over at vi fortsatt får påfyll av tilreisende, og han synes det derfor er relevant å dele med befolkningen at slike tiltak nå blir diskutert.

Stenger rådhuset

Av mer lokale anliggender, minner ordføreren om at Vestvågøy rådhus vil være stengt for publikum fra i morgen av, og at befolkningen må påregne at det vil være en del tjenester med redusert servicenivå.

-Vi skal sørge for at servicetorget er tilstrekkelig bemannet, og det er fortsatt mulig å ringe rådhusets sentralbord. At flere medarbeidere fra i morgen av vil ha hjemmekontor, betyr ikke at de ikke kan hjelpe folk, og vi har muligheten til å sette over telefoner via mobilt sentralbord, forteller Vestvågøys ordfører.

Han ber befolkningen fortsette å holde seg oppdatert via kommunens hjemmeside og lokalavisene.

Venter på svar

Kommuneoverlegene kan heldigvis fortelle at vi fortsatt ikke har påviste tilfeller av koronavirus i Lofoten.

-Vi venter på svar på tre prøver nå, og prøven fra den isolerte pasienten på Vestvågøy sykehjem forventer vi å få svar på i dag eller i morgen, forteller kommuneoverlege Eva M.K. Nordberg.

Hun minner nok en gang om betydningen av grundig håndvask, og hvor viktig det er å unngå ansamlinger av folk.

Beredskapskoordinator Sigve Olsen har løpende kontakt med reiselivsbedriftene i kommunen vår, og han forteller om en bransje som tar denne situasjonen svært alvorlig, og som hele tiden finner gode løsninger på til dels krevende problemstillinger.

-Per nå er jeg ikke kjent med at det er flere grupper med reisende på tur til vår kommune, oppsummerer Olsen.

Kommentarer til denne saken