Mandag publiserte Lofotposten en artikkel som dreide seg om kafégjester på Duus Matverk i Svolvær.

Et Facebook-innlegg om at folk sitter tett i tett mens de er på kafebesøk, har fått stor oppmerksomhet, og debatten har rast. Det har heller ikke gått kommuneoverlege i Vågan kommune, Jan Håkon Juul, forbi.

I en pressemelding deler han sine tanker om sosial kontakt, i forbindelse med artikkelen om kafegjester på Duus Matverk.

– Jeg som kommuneoverlege forstår veldig godt den utålmodighet og rastløsheten som nå oppstår i samfunnet. Det er gått mange uker der vi har vært pålagt en rekke restriksjoner. Det klør i bena og hodet etter å få noen form for sosial stimuli. Men jeg ber innstendig om at akkurat nå, i en kritisk fase der vi åpner barnehagene og skolene de neste ukene ikke blir tidsrommet for å la denne restriksjonstrettheten få overtaket.

– Vi ser nå at regjeringen sakte, men sikkert åpner opp, og kommuneoverlegene i LOVE har anbefalt sine kommunestyrer det samme i forhold til «søringkarantenen», idrettslagene starter så vidt å ha treninger der det er mulig, fysioterapeutene og kiropraktorene åpner for behandling som vi sårt trenger. Til og med å klippe håret kan vi få gjort, kanskje noe av det som mest får hverdagen til å ligne på normalt.

– Kanskje er det håp om å kunne få næringsvirksomhet nærmere en normal drift, og at ikke flere turistbedrifter behøver å gå konkurs, kanskje kan folk få tilbake jobbene sine? Kanskje kan til og med det viktigste av de ikke- viktige tingene- fotballen – få starte opp igjen?

– MEN- hvis det fortsatt skal være håp om alle disse tingene, og håp om samtidig så få som mulig skal bli syke over kort tidsrom i vår region- så MÅ alle dere- ALLE dere jobbe beinhardt enda en stund for å unngå unødig sosial kontakt. Anbefalingen er fortsatt å holde seg til nær familie og 1 lekevenn. Det skal ikke være innendørs eller utendørs arrangement med flere enn 5 personer, og da skal det være 2 meters avstand. Jeg vil også anbefale sterkt om å unngå å «rusle» rundt i butikker og på kjøpesenter uten mål og mening- ikke minst ber jeg om at dere snakker med barn og unge om akkurat dette. Man skal handle det man trenger ja, men hold deg unna ellers, skriver Juul.