Kommuneoverlegen: – Mange følger ikke rådene om å unngå kontakt, også barn av helsepersonell

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul er bekymret over at mange ikke holder avstand til andre og fortsatt samles.

DEL

Torsdag kveld fikk Lofoten det andre tilfellet av bekreftet smitte av koronaviruset. I likhet med tilfellet som ble bekreftet onsdag kveld er begge personene fra Vågan.

– Begge disse to er innlagt på sykehus. Vi har så langt det lar seg gjøre vært i kontakt med alle som anses som nærkontakter til begge to, sier Juul som er både kommuneoverlege og smittevernlege.

Tester fem syke

Nærkontaktene til det første tilfellet er i hovedsak friske.

– I det andre tilfellet er det syke personer. Det anser vi som personer som er positive for korona, det dreier seg om fem stykker.

I utgangspunktet skulle ikke disse testes for korona. Det blir de nå likevel.

– Utfra en risikovurdering sammen med Nordlandssykehuset skal de egentlig ikke testes for å spare på testutstyr, men vi kommer til å teste de i dag for å eventuelt kunne spore smitten videre.

Torsdag viste Juul også til at kommunen er varslet om turister som har vært i Vågan og som har testet positivt etter hjemkomst.

– Vi jobber nå veldig hardt for å ikke få smitte inn i helsevesenet. Vi jobber med en egen legevakt for luftveisinfeksjoner slik alt med smitte behandles der.

I tillegg jobbes det nå med å nå ut med korrekt informasjon, opplyser kommuneoverlegen.

Flere syke: Vågan kommune har fått bekreftet to syke.

Flere syke: Vågan kommune har fått bekreftet to syke. Foto:

- Tenk som du er smitta

Han er imidlertid nå svært bekymret over at mange ikke følger beskjeden fra helsemyndighetene om å unngå kontakt med andre.

– Det som er spesielt er at det gjerne er barn av helsepersonell eller ungdom av helsepersonell som er ute i befolkningen og treffer andre. De kan potensielt ta med seg smitte hjem til det helsepersonellet. Det personellet kan da ta med smitte inn til fra før syke pasienter.

Folkehelseinstituttet har gitt klare anbefalinger om at befolkningen generelt må holde større avstand som vanlig og begrense antall personer en møter til noen få av gangen.

Juul kommer også med en klar oppfordring til alle innbyggerne i Vågan.

– De må tenke på seg selv som smittet. Grunnen er at man da oppfører seg deretter. De skal samtidig bruke det med fornuft, gå på butikken og handle mat og bevege seg utendørs men samtidig holde avstand til andre mennesker så mye det lar seg gjøre.

- Bevar psykisk helse

– Så må en bevarer sin psykiske helse å ha noen få en kan ha fysisk kontakt med og klemme på. Det er utrolig viktig.

Tilstanden til de to smittede er ikke kjent. Juul viser til at dette er taushetsbelagte opplysninger. Nordlandssykehuset kunne verken onsdag eller torsdag gå ut med ytterligere opplysninger.

Artikkeltags