Bruk stemmen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leder«Målet for reformen er å sikre gode og likeverdige tjenester til innbyggerne, en mer helhetlig og samordnet samfunnsutvikling, bærekraftige og økonomisk robuste kommuner og et styrket lokaldemokrati. Kommunereformen skal gi kommunestyrene økt innflytelse over forhold som er viktige for innbyggerne».

I Kommuneproposisjonen for 2017 gjentar regjeringen målet med å slå sammen kommuner. Kommunereformen skal ifølge regjeringens beskrivelse gjøre de nye kommunene mer «robust» på de fleste områder, som barnevern, lokalsamfunnsplanlegging og – utvikling, helsetilbud, ja på nær sagt alle områder som kommunene drifter.

De neste fem – seks ukene avgjøres kommunekartet i Lofoten. I neste uke trommes det sammen til folkemøter. I begynnelsen av juni avholder Flakstad og Moskenes folkeavstemninger. I neste uke avgjør Vestvågøy om innbyggerne skal få slippe stemmeseddelen i valgurnen med et ja eller nei til lillesøstrene lenger vest.

Innbyggerne i Lødingen skal ta stilling til om kommunen skal si ja til Vågan, Vesterålen eller de syv kommunene i Troms og Nordland med Harstad i spissen, som Lødingen også har inngått intensjonsavtale med.

I Lofotposten torsdag etterlyste kommunepolitiker i Moskenes, Kristian Møller, debatt om fordeler og ulemper med sammenslåing. Møller etterlyste blant andre egen ordfører. Lillian Rasmussen ledet utvalget som forhandlet fram intensjonsavtalen mellom Moskenes, Værøy, Flakstad og Vestvågøy. Rasmussen sier til Lp at spørsmålet er så vanskelig at hun trenger tid til å gjøre seg opp en mening.

Det er neppe noe enklere for mange av innbyggerne. Det er lett å bli blendet av beskrivelsene fra regjeringen om fordelene større kommuner har for tjenestetilbudet og evnen til å innfri innbyggernes ønsker.

Det er også lett å bli mistenksom. For faktisk har mindre kommuner kommet best ut i flere undersøkelser når det gjelder innbyggernes tilfredshet med tjenestetilbudet. Det er lite i de såkalte tilfredshetsundersøkelsene som tyder på at småkommuner ikke er i stand til å levere det innbyggerne forventer. Settes kommunene økonomisk i stand til å drifte et godt tjenestetilbud, er tydeligvis nærheten til innbyggerne en fordel.

Politikerne skal om fem uker fatte den kanskje viktigste avgjørelsen på flere tiår. Det de har å vise innbyggerne før folkeavstemningen er intensjonsavtalen mellom Vestvågøy, Flakstad, Moskenes og Værøy. Den er nettopp det, en intensjon om hva en ny kommune skal jobbe for. Mer konkret kan den ikke være.

Mot den står lokal identitet, frykt for at lokalsamfunn og samfunnsutvikling i de mindre kommunene svekkes og sentralisering. Vår oppfordring til innbyggerne er å gjøre seg opp en mening og stemme.

Det er lite i de såkalte tilfredshetsundersøkelsene som tyder på at småkommuner ikke er i stand til å levere det innbyggerne forventer.

Artikkeltags