Tore Rekkebo forsvant da han gikk tur i Svolvær i juni. En omfattende leteaksjon ble satt i verk over flere dager, uten resultat. Denne uken kom Ola Strand med utspill om å undersøke myrområdene i Kongsmarka, ettersom det er flere eksempler på personer som har opplevd å synke ned i myr.

For 15 år siden holdt en 20-åring på å gå under i ei myr. Faren Trond Erling Pedsersen fra Kabelvåg forteller om opplevelsen sønnen Øyvind Rohde Pedersen hadde:

– Vi hadde gått tur i Småtindene, og var på vei ned forbi Damvannet. Der gikk jeg utenom myrområdet bare noen meter fra vannledningen som går derfra og ned til store Kongsvannet.

– Men sønnen min tok sjansen og gikk over myrområdet, der det viste seg å være et synkehull, sier Trond Erling.

Han forteller at det hele skjedde i løpet av få sekunder. Da var sønnen Øyvind sunket ned til midjen i synkehullet.

– Men han fikk heldigvis kastet overkroppen og armene framover inn på fast grunn, og unngikk slik å fortsette å synke ned i myra.

– Det lykkes ikke han alene å komme løs, men sammen fikk vi berget han inn på trygg grunn, sier Trond Erling.

Han sier videre at sønnen i alle år etter dette ikke har glemt hendelsen, som var livsfarlig.

– Jeg holdt på å miste sønnen min i det synkehullet. Og da jeg leste artikkelen i Lofotposten om forsvinningen til trønderen Tore Rekkebo (61). Og da Per Vasshaug i Svolvær fortalte historien sin til Lofotposten om da han holdt på å miste kona si i et synkehull mellom to vann oppe i marka ved Sandsletta i Laukvik, så slo det meg at forsvinningen til Tore Rekkebo i juni, kanskje har en slik naturlig forklaring.

– Jeg vil derfor fortelle i Lofotposten om det som skjedde ved Damvannet for femten år siden. Kanskje kan det redde liv, og jeg vil oppfordre alle turgåere til å være forsiktige i myrområder i hele Lofoten. Slike synkehull er livsfarlige. Og har man først falt uti, og ikke får hjelp, så er man ille ute.

– Selv om man har tau eller kjepper tilgjengelig, så kan det være vanskelig å komme seg løs, selv med hjelp fra andre.

– Man synker veldig raskt i slike synkehull på myrer. Og jo mer man beveger seg, dess raskere synker man.

– Dette var og er ennå en traumatisk opplevelse for meg som far til Øyvind, sier Trond Erling Pedersen (63) fra Kabelvåg på telefonen fra Trondheim, der han bor.

Også Randi Johansen i Laukvik har en lignende opplevelse som hun deler med Lofotpostens lesere: Skrekkopplevelse i myrområde