En som har fulgt debatten tett er daglig leder for Lofoten friluftsråd, Karianne Steen.
– En kollega av meg sa en gang at hvis du skal få fram det vonde i mennesker skal du enten møte de i et arveoppgjør eller i kommentarfeltet om skiløyper. Et kjapt googlesøk viser at dette er en debatt som engasjerer i hele landet, sier Steen.
Steen viser til friluftsloven paragraf 2, hvor det heter at man skal ferdes hensynsfullt og med varsomhet.
– Det betyr at når en skiløype er lovlig etablert og preparert, vil det være et brudd på hensynsregelen å ri, gå eller sykle i traseen dersom det fører til at sålen ødelegges. Det gjelder både klassisksporene og fristilssonen. Hvis snøen er så hardt at det ikke kan vises kan ingen med loven i hånd jage bort fotgående. Det er dette flere kommuner og skiforeningen har lent seg på, forklarer Steen.

Allemannsretten

Et vanlig poeng blant dem som ønsker å gå i ferdigpreparerte skiløyper til fots er allemannsretten.
– Men det handler like mye om hvilke plikter man har i allemannsretten. Man må ta hensyn, respektere tilretteleggingen og ikke ødelegge skiløypa for andre, understreker hun.
Hun viser forståelse for dem som bruker hundrevis av dugnadstimer på å preparere løypene for skigåere, og at de som driver dugnad ikke vil orke mer om løypene blir ødelagt.
– Om det ikke var laget en skiløypetrase inn i marka, hadde man gått der til fots da? Traseen er jo laget for skiløpere. Jeg tenker at da må man i utgangspunktet finne en annen plass å gå, gitt den korte skisesongen vi har her grunnet klimaet vårt. Det er en problemstilling som er grei å belyse fra flere sider. Såframt skiløypa ikke er knallhard – og det vil den stort sett ikke være – så kan man faktisk med loven i hånd si at man ikke skal ferdes til fots der.

Tilrettelegging

Hun er ikke overrasket over engasjementet dette skaper, og hun tror man vil komme langt med tilstrekkelig tilrettelegging og informasjon.
– Kanskje det finnes muligheter til å legge til rette for enda en trase – en liten stripe hvor man faktisk kan gå?
– Det handler ofte om god og tilstrekkelig informasjon framfor å krangle i kommentarfelt. Man må se på hvilke tiltak man kan gjøre for å tilrettelegge, avslutter daglig leder for Lofoten friluftsråd.

Hva mener du? Hvem har rett til å bruke skiløypene i marka? Gå inn i debatten her å si din mening om saken?