Korona-smittet person er i Nord-Norge

Folkehelseinstituttet (FHI) har onsdag fått bekreftet at en person har testet positivt på koronavirus.

DEL

- Personen er hjemmehørende i Nord-Norge, er frisk og har ikke symptomer på koronavirussykdom. Etter en individuell vurdering ble det allikevel tatt prøver av denne personen. Personen ble testet etter å ha kommet hjem fra utbruddsområdet i Kina, informerer FHI i en pressemelding.

Blant tiltakene for å håndtere utbrudd av koronavirusinfeksjon er medisinsk oppfølging av pasienter, isolering av syke og oppfølging av mennesker de syke har vært i kontakt med.

– FHI vurderer det som svært lite sannsynlig at personen utgjør en smitterisiko for andre. For å være på den sikre siden er personen i hjemme-karantene og følges opp av lokal helsetjeneste i tråd med råd fra FHI, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet, Line Vold.

Ut fra et føre var prinsipp gjennomføres oppsporing av mulige kontakter.


Fakta om covid-19-viruset

  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
  • WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.
  • WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
  • Samme dag ber Folkehelseinsituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

(Nordlys)

Tromsø kommune inviterte til en pressekonferanse klokka 21.30 onsdag kveld.

Personen befinner seg i Tromsø, bekrefter kommunen.

– Personen kom hit i løpet av forrige helg. Personen har vært i hjemmekarantene siden personen kom til Tromsø. Smittevernlege vært i kontakt med vedkommende på dagligbasis. Personen er frisk og har vært frisk siden personen kom. En svak positiv prøve og en frisk person betyr at det er svært lite sannsynlig at personen har vært og er smitteførende, informerer Kathrine Kristoffersen, kommuneoverlege i Tromsø, på pressekonferansen.

Artikkeltags