Gå til sidens hovedinnhold

Koronabølge to skyller over oss

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

7. august skrev VG og andre nasjonale medier om den spesielle situasjonen i Lofoten. Vårt øyrike hadde hatt «halve kongeriket» på besøk – uten at det ble registrert et eneste koronatilfelle. Den ene lofotingen som ble registrert smittet mellom 15. april og 11. august, var en person som oppholdt seg utenfor Lofoten.

At det ikke har blitt registrert tilfeller av korona i Lofoten i sommer, beskrives av mange som et lite under. Og ikke før var det sagt høyt, før de positive testresultatene begynte å renne inn. Viruset diskriminerer ingen. I skrivende stund har hele 13 personer i Vestvågøy, og tre personer i Moskenes, testet positivt på korona siden 11. august. Fredag førte dette til stenging av fire skoler og en barnehage, samt en rekke næringsvirksomheter. Mellom 3000-4000 personer av Vestvågøys 11.433 innbyggere ble satt i karantene, som et føre var-tiltak.

Fra at man hadde god kontroll på nærkontakter og smitte hos de første tilfellene - som ble regnet som en smitteklynge - står vi nå overfor en mer ukontrollert smitte. Det vil si at vi ikke vet hvor smitten kommer fra, eller hvor mange den kan ha smittet til. Situasjonen er alvorlig og uoversiktlig, og man må forvente at flere vil få påvist smitte i dagene som kommer.

Kommuneoverlegene i Vestvågøy, Eva M. K. Nordberg og Øydis Hana, forklarte på fredagens pressekonferanse i Vestvågøy kommune at det ser ut som de sist registrerte tilfellene tilhører tre nye smitteklynger. I den første antar en at smitten har kommet fra Trøndelag og spredt seg videre til Tromsø, via Vestvågøy. Det jobbes nå med å komme til bunns i hvor de nye tilfellene kan ha sitt opphav, og i hvor stor grad disse har spredt seg. Likefullt vurderer ikke kommuneoverlegen Hana at situasjonen er ute av kontroll. – Dette er som forventet etter en travel sommer, uttalte hun fredag.

Det vi skal være glade for, oppi det hele, er at helsevesenet har hatt god tid på å forberede seg på denne andre koronabølgen vi nå ser i deler av Lofoten. I vinter hadde man så lite testutstyr og smittevernutstyr, at testingen som ble utført var svært begrenset. Nå går det relativt raskt å teste alle med symptomer. I mars hadde Vågan og Vestvågøy ca. 100 tester hver tilgjengelig, mens man fredag formiddag ventet på svar på 200 tester bare i Vestvågøy. Det gir et helt annet utgangspunkt for å drive smittesporing. I Vågan er nå testkapasiteten på hele 30 personer i timen.

Helsevesenet vårt er med andre ord langt bedre rustet for denne andre bølgen, som de også hele tiden har vært tydelig på at ville komme. Det var bare et spørsmål om tid. Det er laget gode smittevernrutiner og det er planlagt for ulike scenarier.

Smittesporingsarbeidet som nå gjøres er både tidskrevende og omstendelig arbeid, men det er svært viktig og det gir resultater. Det må til for at kommunen skal kunne ha kontroll. Under fredagens pressekonferanse fortalte ordfører Remi Solberg at den omfattende testingen man iverksatte etter at en ansatt på Lekneshagen ble smittet tidligere i uken, har gitt nye positive tilfeller. Det dreide seg om personer man ikke ville fått registrert uten smittesporingen, ettersom disse i utgangspunktet ikke hadde symptomer på Covid-19.

Nettopp det at mange kan gå rundt å være smittet uten å ha symptomer, er det som gjør dette viruset så lumsk. Viruset, som du kanskje ikke merker at du har i det hele tatt, kan i verste fall være dødelig for en kollega - eller en person du tilfeldigvis sitter ved siden av på bussen eller på en kafe.

Det er ekstremt når Vestvågøy kommune setter mellom 3000 og 4000 innbyggere i karantene, men det er altså med gode grunner at dette gjøres. Det er all grunn til å gi honnør til ordføreren i Vestvågøy og kommunens kriseteam som igjen utviser handlekraft i en krevende situasjon.

Per i dag er ingen fra Lofoten så alvorlig syke av covid-19 at det har vært behov for innleggelse på sykehus. La oss krysse fingrene for at det fortsetter slik.

Kommentarer til denne saken