Regjeringen gir kommunene mulighet til å ta i bruk koronasertifikat innenlands i Norge, opplyser regjeringen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol deltok på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

I forkant av pressekonferansen ga Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet regjeringen sine anbefalinger knyttet til bruk av koronapass.

Statsminister Jonas Gahr Støre, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl deltar. Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er til stede.

Nye regler for husstander med smitte

Dersom man er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, får man nå plikt til å teste seg.

Denne plikten vil gjelde fra 16. november.

– Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i sju dager. Testplikten gjelder helt til det har gått sju dager etter siste gang de hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.

Hvis du bor med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Tredje dose til flere

Alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, opplyser regjeringen.

– Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot korona. Smitten vil være blant oss i flere år fremover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir. Regjeringen lytter til FHIs vurdering og planlegger for at hele den voksne befolkningen får tilbud om en oppfriskningsdose, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år, men så langt avventet en beslutning fra regjeringen.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19, og nå står helsepersonell for tur.

Regjeringen planlegger nå også for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

Regjeringen presiserer at vaksinene ikke beskytter 100 prosent mot sykdom og har noe dårligere effekt hos eldre.

– Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

(©NTB)